Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере, че

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере, че
Коментари Харесай

Ердоган: Швеция да не храни очаквания за членство от срещата на върха на НАТО във Вилнюс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере, че Швеция не би трябвало да храни огромни упования по отношение на идната среща на върха на НАТО идващия месец във Вилнюс предвид на присъединението си към алианса, оповестяват турски медии, представени от Българска телеграфна агенция.

В изявление пред кореспонденти на връщане от посещаване в Азербайджан президентът съобщи, че преди Анкара да утвърди кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, Стокхолм би трябвало да направи повече, с цел да успокои турските опасения във връзка с тероризма.

По думите на Ердоган Турция не може да утвърди манифестации на терористичната формация Кюрдска работническа партия (ПКК) в скандинавската страна, оповестява електронното издание " Дейли сабах ". 

" При сегашните условия не можем да имаме позитивен метод (към присъединението на Швеция към НАТО). НАТО не може да ни принуди да приемем Швеция, без да е направила нещо против тероризма. Ако вие не разрешите този въпрос, то ние не бихме могли с наслада да одобрим във Вилнюс участие на Швеция ", сподели той, визирайки идната среща на върха на НАТО, на която Швеция се надява, че Турция ще утвърди кандидатурата ѝ за участие.

Ердоган подсети за срещата си по-рано този месец с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Истанбул. 

" Това, което му казахме, беше, че в случай че очаквате от нас да отговорим на упованията на Швеция, преди всичко Швеция би трябвало да изкорени активността на тази терористична организация ", уточни турският водач, като добави, че до момента в който двамата със Столтенберг са разговаряли, " терористи " са показали в това време по улиците в Швеция. 

В турската столица през днешния ден в президентския комплекс в Анкара делегации на Швеция, Финландия и Турция водят решаващи договаряния по отношение на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО. Това е четвъртата среща от непрекъснатия взаимен механизъм сред Турция, Финландия и Швеция, основан от трите страни, с цел да насочва и следи осъществяването на меморандума, подписан в Мадрид през юни м.г., който проправи пътя на двете скандинавски страни да стартират развой за присъединение към НАТО.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР