Турският президент Реджеп Тайип Ердоган благодари на руския лидер Владимир

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган благодари на руския лидер Владимир
Коментари Харесай

Путин и Ердоган разговаряха по телефона

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган благодари на съветския водач Владимир Путин в телефонен диалог в събота за удължаването на зърнената договорка. Това оповестиха пред публицисти от кабинета на турския президент, представени от ТАСС.

" По време на диалога бяха разисквани стъпки за възстановяване на връзките сред Турция и Русия и събития, свързани с руско-украинската война. Президентът Ердоган благодари на съветския президент Путин за позитивната му позиция във връзка с продължаването на черноморската зърнена самодейност ", означават от офиса.

Споразумението за експорт на храни от Украйна беше подписано на 22 юли предходната година в Истанбул за 120 дни и беше удължено през ноември за същия интервал. Едно от споразуменията регламентира процедурата за износ на зърно от следените от Киев пристанища Одеса, Черноморск и Южний. Освен това беше подписан меморандум сред Руската федерация и Организация на обединените нации, който допуска отговорностите на международната организация да отстрани рестриктивните мерки върху износа на съветски торове и селскостопански артикули на международните пазари. Москва показва, че втората част от съглашението не се извършва.

На 18 март Русия разгласи удължение на договорката с 60 дни, като предизвести, че това ще бъде задоволително време за оценка на осъществяването на меморандума с Организация на обединените нации.

По време на диалога Ердоган изрази убеденост, че Турция и Русия могат да подхващат нови стъпки на основата на икономическото съдействие, договорено в Сочи. В същото време не се прецизират детайлности какви биха могли да бъдат тези стъпки.

Както бе маркирано от неговия офис, турският водач е заявил, че Анкара отдава огромно значение на бързото преустановяване на спора сред Русия и Украйна посредством договаряния.

Турция неведнъж е предложила да стане медиатор в договарянията сред Русия и Украйна. В Турция се проведоха последните договаряния сред двете страни в присъствен формат на 29 март предходната година.

Ердоган съобщи на президента Владимир Путин " смисъла, което Турция придава на незабавното преустановяване на спора Русия-Украйна посредством договаряния ", се споделя в изказване на турската дирекция по връзките в събота.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР