Турският президент Реджеп Ердоган призова лидерите на мюсюлманските държави да

...
Турският президент Реджеп Ердоган призова лидерите на мюсюлманските държави да
Коментари Харесай

Ердоган призова света да признае Ерусалим като столица на Палестина

Турският президент Реджеп Ердоган прикани водачите на мюсюлманските страни да признаят Ерусалим за " окупирана столица на страната Палестина ". В словото си пред Организацията за ислямско съдействие той съобщи, че решението на Съединени американски щати да признаят Ерусилам като столица на Израел е незначително от правна позиция. Ердоган още веднъж жигосах Израел като " страна -терорист ".

Той сподели, че всеки, който направи няколко крачки в града, вижда окупацията, както и с арестите от страна на израелската войска на деца, в това число и девойки. Турският президент поздрави страните, отказали да признаят хода на Вашингтон, и прикани Доналд Тръмп да преразгледа решението си. По думите му то възпламенява фитил и е опасност за цялото човечество. Ердоган добави, че Ерусалим е " алена линия " и поради това не може да се чака хората да останат наблюдаващи на въпрос, обвързван с бъдещето на всички.

Ердоган още веднъж нападна Съединени американски щати поради съдействието им с бойните организации на сирийските кюрди.

След него приказва палестинският президент Махмуд Абас, който прикани света да признае Палестина.

Той сподели, че с признаването на Ерусалим за израелска столица Съединените щати към този момент не могат да имат роля в мирния развой: " Ние няма да приемем каквато и да е роля на Съединени американски щати в мирния развой. Това потвърди тяхната цялостна пристрастност в интерес на Израел ".

Абас съобщи, че решението опонира на интернационалното право и целият свят е против този ход. Палестинският водач предизвести, че екстремисти желаят да употребяват решението на Доналд Тръмп, с цел да трансфорат политическа в религиозна битка.

" Ерусалим е и ще остане постоянно столица на Държавата Палестина... И няма да има нито мир, нито непоклатимост без това ", акцентира палестинският президент.

Абас означи, че има разнообразни закони за израелците и за палестинците. " Това е апартейд ", съобщи изрично той и попита " дали светът може да одобри един нов режим на апартейд, 30 години след края на този в Южна Африка ".

Въпросът за статута на Ерусалим е един от най-трудните в израелско-палестинския спор. Палестинците желаят източната част на града, в който има светини както за евреите, по този начин и за мюсюлманите и християните, за столицата на бъдещата си страна, на фона на преобладаващото в интернационалната общественост мнение, че спорът би трябвало да бъде решен на основата на взаимното спокойно битие на две страни - Израел и Палестина.

Израел завладя Източен Ерусалим (дотогава окупиран от Йордания) по време на Шестдневната война през 1967 година През 1980 година той анексира Източен Ерусалим и разгласи целия град за своя " безконечна и неделима " столица - искания, които обаче не са приети от интернационалната общественост.

Палестинците претендират за Източен Ерусалим като столица на тяхната бъдеща страна. Финалният статут на града трябваше да се разисква на по-късните стадии на мирните договаряния, отбелязва БиБиСи.

Суверенитетът на Израел над Ерусалим в никакъв случай не е бил интернационално приет и все още посолствата на всички страни са в Тел Авив. Президентът Доналд Тръмп обаче разгласи, че Съединени американски щати в последна сметка ще реалокират посолството си в Ерусалим.

Турският президент, който е ротационен ръководител на ОИС, неотложно свика изключителна среща на организацията в Истанбул, с вярата ислямският свят да се сплоти зад неговата твърда позиция срещу решението на Тръмп. Задачата на Ердоган обаче се обрисува комплицирана, поради дълбокото разделяне на мюсюлманските страни и опитите на страни от района като Саудитска Арабия да открият положителни връзки с американския президент пред общия зложелател Иран, отбелязва Франс прес.

В срещата на върха на 57-членната ОИС вземат участие 48 страни, 16 от които са показани на ниво държавен глава. Много от страните членки са изпратили единствено министри, евентуално като знак за ниските си упования към срещата. Освен това реакциите по улиците на мюсюлманския свят по тематиката за Ерусалим бяха относително лимитирани.

Преди изказването на Тръмп предходната седмица, Ердоган бе заплашил да скъса връзките с Израел, само че в речта си пред форума не загатна нищо по този въпрос.

Турция и Израел възвърнаха дипломатическите си връзки през 2016 година, шест години откакто Анкара ги прекъсна в символ на митинг поради израелски взлом, при който бяха убити десетима турци на борда на транспортен съд, пренасящ филантропична помощ за линията Газа.

В речта си пред форума в сряда Ердоган прикани мюсюлманските страни да дадат обединен отговор на решението на Тръмп за Ерусалим.

" Аз поканвам всички страни, които ценят интернационалното право и правдивост, да признаят Ерусалим като окупирана столица на Палестинската страна ", сподели той.

" Онези, които се борят със своите другари, не помнят да се борят със своите врагове ", добави той. " Имаме потребност от дипломатическо решение. Ние би трябвало да спрем Израел да завзема повече земи от Палестина ден след ден ", сподели още Ердоган.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР