Турският президент Реджеп Ердоган пристигна днес в Гърция, за да

...
Турският президент Реджеп Ердоган пристигна днес в Гърция, за да
Коментари Харесай

Ердоган пристигна в Гърция, за да отвори нова глава

Турският президент Реджеп Ердоган дойде през днешния ден в Гърция, с цел да отвори нова глава в връзките сред двете прилежащи страни след години на напрежение.

Ердоган и гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съпредседателстват петата среща на Съвета за съдействие на високо ниво сред Турция и Гърция, на която ще бъдат прегледани всички аспекти на двустранните връзки и ще бъдат подхванати стъпки за възстановяване на съдействието, заяви Дирекцията за връзки на Турция.



В дневния ред на полемиките ще бъдат включени районни и интернационалните събития.

При идването си Ердоган се срещна с гръцкия си сътрудник Катерина Сакеларопулу, която изрази вяра връзките да се развиват на " постоянна основа, която ще помогне и на двете страни ".

" Вярвам, че срещата за стратегическо съдействие сред Турция и Гърция ще докара до нова епоха " в връзките, отговори Ердоган и добави, че " би трябвало да бъдем оптимисти и този оптимизъм ще бъде плодотворен в бъдеще ".

Без да посочва израелско-палестинския спор в линията Газа, Сакеларопулу призна " разликите в метода към разнообразни въпроси ", само че съгласно нея " взаимната работа с това схващане ще изведе районния мир и разцвет една стъпка напред ".

В изявление за гръцкия ежедневник „ Катимерини “ ден преди визитата си Ердоган съобщи, че търси " нова глава ", учредена на " взаимноизгодни " връзки. Пред Сакеларопулу той добави, че задачата е да се усили размерът на двустранната търговия от 5,5 милиарда $ на 10 милиарда $.

Турският водач съобщи, че каналите за връзка с Гърция са " съживени " и че чака с неспокойствие да подпише декларация за двустранно другарство с Атина. " Кириакос, приятелю, ние не те заплашваме, в случай че ти не ни заплашваш ", сподели Ердоган.



" Ако разликите се преодоляват посредством разговор и се намират общи позиции, това е от изгода за всички ", добави той.

Мицотакис, консервативният министър-председател на Гърция, който завоюва втори четиригодишен мандат през юни, също сподели подготвеност да понижи напрежението с Анкара. Двамата водачи се срещнаха преди този момент през септември в Ню Йорк в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации. За финален път Ердоган беше в Атина през 2017 година, когато се срещна с левия предходник на Мицотакис - Алексис Ципрас.

Освен това гръцкият министър на миграцията Димитрис Кайридис съобщи тази седмица, че през последните месеци бреговата защита на двете страни си е сътрудничила безпроблемно в региона на миграцията. Той не изключва съглашение с Анкара за разполагане на турски офицер на гръцкия остров Лесбос и на гръцки офицер в западното турско пристанище Измир. Турция и Гърция постоянно са се сблъсквали по редица въпроси, в това число конкурентни искания за пълномощия в Източното Средиземноморие, припокриващи се искания за континенталните им шелфове, морските граници, въздушното пространство, енергетиката, етнически разделения остров Кипър, статута на островите в Егейско море и мигрантите.

През 2020 година се разпали напрежение по отношение на правата за проучвателни сондажи в региони на Средиземно море - където Гърция и гръцки Кипър претендират за изключителни стопански зони, което докара до военноморско опълчване.

Гърция извършва амбициозна стратегия за превъоръжаване и построява военно наличие на противоречивите острови в Егейско море в нарушаване на следвоенните контракти. Подобни дейности подхваща и Турция.

В последна сметка двете страни взеха решение да деескалират напрежението, изключително след отрицателния образец на Русия в Украйна. Отношенията се усъвършенстваха изключително доста след февруари, когато Гърция изпрати спасители и забележителна помощ на Турция след мощното земетресение, при което починаха минимум 50 000 души.

Днес Ердоган даде взаимна конференция с гръцкия министър-председател Кирякос Мицотакис.

„ Желанието ни е да решим актуалните си проблеми посредством градивен разговор, добросъседство и взаимни старания в границите на интернационалното право. ", сподели Ердоган.

" Обменихме отзиви с Мицотакис за отношението ни в Егейско море и Източното Средиземноморие и помолихме външните ни министри да обсъдят работата ", добави турският държавен глава.

" Справедливо, трайно и стабилно решение на Кипърския въпрос въз основа на обстоятелствата на острова ще бъде от изгода за целия район ", съобщи той.

" Няма проблем, който да не може да бъде решен сред нас ", сподели Ердоган и добави, че желае да трансформира " Егейско море в море на мира и съдействието ".

Той акцентира, че заслужено, " трайно и стабилно решение на Кипърския въпрос " въз основа на обстоятелствата ще бъде от изгода за целия район.

Мицотакис призна в взаимно изказване, че връзките сред двете страни са били " рисково застрашени " в предишното, само че в този момент са на " по-спокоен път ".

" Чувствам исторически дълг да употребявам опцията да сближа двата народа, каквито са и границите ни ", съобщи Мицотакис.

" Атина се контракти с Европейския съюз за удължение на седемдневните визи за турските жители за посещаване на егейските острови ", добави той.

Министър-председателят заяви, че възнамерява да посети Анкара през лятото на идната година.

В така наречен Атинска декларация двете страни се ангажират да поддържат линиите за връзка отворени и да поставят старания за разрешаване на зародилите двустранни разногласия.

Анкара и Атина целят да избегнат нова ескалация на напрежението посредством другарски съвещания и градивен разговор.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР