Турският президент Реджеп Ердоган подписа протокол за присъединяване на Швеция

...
Турският президент Реджеп Ердоган подписа протокол за присъединяване на Швеция
Коментари Харесай

Ердоган подписа протокол за присъединяването на Швеция към НАТО

Турският президент Реджеп Ердоган подписа протокол за присъединение на Швеция към НАТО и го показа за ратификация пред турския парламент. Това заяви турското президентство, представено от Асошиейтед прес.

Турция отлагаше утвърждението на присъединението на Швеция, обвинявайки Стокхолм, че дава леговище на  " терористи " (кюрдските бойци и други групи), които Ердоган възприема за опасност за режима си. Първоначално кандидатурата на северната страна бе придвижвана дружно с тази на Финландия, само че Хелзинки получи заветното " да " от Анкара по-рано през тази година и публично стана членка на алианса през април 2023 година

Всички 31 съдружници в НАТО би трябвало да одобрят участието на Швеция. То още не е утвърдено от Турция и Унгария, като Будапеща увери, че ще поддържа кандидатурата, единствено след " зелена светлина " от Анкара.

Не беше известно незабавно по кое време участието на Швеция ще бъде утвърдено. Преговори сред Стокхолм и Анкара бяха отлагани след изгаряния на Корана в шведската столица.

Одобрението на Турция идва след взаимни отстъпки от страна на Запада и съответно Швеция. Стокхолм се съгласи да екстрадира турски жители, които Ердоган възприема като опасност за режима си, и се ангажира да одобри строги ограничения против кюрдските придвижвания на своя територия. На дневен ред още веднъж е договорката сред Турция и Съединени американски щати за доставка на американските изтребители  F-16. Тя бе спряна, откакто Анкара закупи съветската системата за противоракетна защита С-400.

Швеция и нейният комшия Финландия изоставиха десетилетия боен неутралитет, откакто президентът Владимир Путин подреди на съветските войски да нахлуят в Украйна през февруари 2022 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР