Турският президент Реджеп Ердоган насрочи среща на високо ниво, по

...
Турският президент Реджеп Ердоган насрочи среща на високо ниво, по
Коментари Харесай

Ердоган свика среща за платежната система „Мир“

Турският президент Реджеп Ердоган насрочи " среща на високо равнище ", по време на която ще бъде разисквана платежната система " Мир ", оповестява „ Независимая газета “. Междувременно управлението на Националната система за разплащателни карти (NSPK) счете опасенията за работата на картите „ Мир “ в чужбина за малко пресилени, макар че призна, че частичните турски ограничавания са най-болезнени, добавя изданието.

В същото време и финансисти, и представители на туристическата промишленост поучават съветските туристи въпреки всичко да вземат валута в брой при пътешестване.

Турските управляващи обърнаха внимание на обстановката с съветската платежна система " Мир " и опасността от вторични наказания. Това ще бъде една от тематиките за разискване на " срещата на високо равнище в петък при турския президент ", настояват източници на Ройтерс. Кой тъкмо ще участва не се прецизира. 

На 15 септември Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати (OFAC) разгласява обяснение, от което следва, че финансови институции, които не са от Съединените щати, в случай че сключат съглашения с NSPK, рискуват да бъдат въвлечени под отговорност за заобикаляне на глобите на Съединени американски щати посредством разширение на територията на потребление на платежната система „ Мир “ отвън Руската федерация. Въпреки че самата NSPK не е в санкционните описи. В отговор на това Централната банка на Руската федерация заяви, че има намерение да продължи разговора с задгранични сътрудници за разширение на географията на приемане на карти „ Мир “. 

След това първо се появи вест, че една от най-големите турски банки Isbank спря приемането на карти от платежната система „ Мир “, след което към нея се причисли турската DenizBank. Някои турски хотелиери са получили писмо от локалната централна банка с рекомендация да не одобряват карти „ Мир “. Въпреки това, както сподели, генералният шеф на NSPK Владимир Комлев в четвъртък, " равнището на боязън и звук към работата на системата " Мир " в чужбина е ненапълно пресилено ". Въпреки че призна, че „ Турция е може би най-болезнената тематика “. В съпоставяне с  края на август - началото на септември, броят на банкоматите, където можете да бъде употребена карта „ Мир “, без никакви проблеми, в действителност е намалял.

В сряда банките в още три страни - Армения, Виетнам и Казахстан стопираха да обслужват разплащанията с съветските карти " Мир ", а от през днешния ден към тях се причисли и Узбекистан.

Междувременно както финансисти, по този начин и представители на туристическата промишленост предлагат на съветските туристи да се приготвят за пътуването като си подготвят пари в брой.  Руснаците имат няколко други възможности. Например карти на китайската система UnionPay или карти от някоя от страните от бившето Оперативно-наблюдателно дело.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР