Турският президент Ердоган заяви на съвместен брифинг с украинския си

...
Турският президент Ердоган заяви на съвместен брифинг с украинския си
Коментари Харесай

Ердоган: Крим е част от Украйна, ядоса се на САЩ

Турският президент Ердоган съобщи на взаимен брифинг с украинския си сътрудник Петро Порошенко, че Турция поддържа суверенитета на Украйна, териториалната ѝ целокупност, в това число Крим.

„ Отново уверих Порошенко, че Турция ще продължава да поддържа суверенитета на Украйна, териториалната ѝ целокупност, в това число Крим, и политическата консолидация”, сподели турският държавен глава в Киев.

Скандал сред Съединени американски щати и Турция, стопираха визите

Една иранска делегация в Анкара, която провокира голям брой въпроси

Пътят на Турция от република към султанат

Ердоган сподели, че по време на срещат си с Порошенко, двамата са координирали дейностите си по въпросите на сигурността в черноморския район.

Междувременно президентът на Турция разяснява и визовата рецесия със Съединени американски щати:

„ Това решение на посолството на Съединени американски щати в Анкара е на първо място предизвикващо безпокойствие и паника. Представителите на нашето външно министерство незабавно започнаха нужните дипломатически действия сега, в който схванаха за случилото се. Разбира се, аз незабавно бях осведомен и им споделих единствено това: „ Турция е правова страна. Преди всичко ние не сме племе, не сме племенна държава”.

Така Ердоган отвърна на решението на Съединени американски щати да забранят издаването на неемигрантски визи за турци след ареста на чиновник на консулската работа в Истанбул, обвинен в съдействие на организация на Фетхуллах Гюлен (FETÖ). В отговор Анкара предприе реципрочни ограничения по отношение на американските жители.

Отношенията сред Турция и Съединени американски щати не са били толкоз неприятни от времето на турската инвазия в Кипър през 70-те години на предишния век.

Donald Trump WARS with Erdogan as US snub Turkish visas amid rising Middle East tensions https://t.co/6Eh4ewBoBw pic.twitter.com/aKfY0sKxes
— Daily Express (@Daily_Express) 9 октомври 2017 година
След Украйна турският президент отиде в Сърбия. Той дойде малко преди среднощ на летището в Белград, където бе посрещнат от сътрудника си Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич.

Сръбската столица през днешния ден е под обсада. Мерките за сигурност са доста по-големи от тези при визитите на съветския президент Владимир Путин и американският вицепрезидент Джо Байдън, а самият Ердоган е придружаван от 50 телохранителя и голяма бизнес делегация от 185 души.

Преди визитата си в Сърбия, турският държавен глава разяснява връзките сред двете страни в пространна публикация.

„ Турция и Сърбия са две основни страни на Балканите и съдействието им е от значително значение за поддържане на стабилността, мира и просперитета и в Европа”, написа той в авторския текст за вестник „ Политика”.

„ В дългата си история на тези територии турците и сърбите живяха дружно. И през днешния ден могат да се видят следи от общата ни история в езика, архитектурата, кухнята, културата и в доста други области”, показва Ердоган.

Търговският продан сред двете страни е във напредък от 2010 година, а през 2016 година доближи съвсем 790 милиона евро, регистрира той и отбелязва, че икономическите капацитети на двете страни доста надвишават това ниво, изразявайки вяра, че обменът скоро ще надвиши милиард евро.

Erdogan arrives in Belgrade for two-day visit https://t.co/BZCjP0c08c pic.twitter.com/HGQlSto9sb
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) 9 октомври 2017 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР