Турският парламент прие закон, по силата на който журналисти и

...
Турският парламент прие закон, по силата на който журналисти и
Коментари Харесай

До 3 години затвор за разпространение на дезинформация в Турция

Турският парламент одобри закон, по силата на който публицисти и консуматори в обществените мрежи ще бъдат вкарвани в пандиза за до три години за разпространяване на " дезинформация ", съобщи Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция.

Депутатите от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и техните политически съдружници от Партията на националистическото деяние, които дружно имат болшинство в Народното събрание, утвърдиха законопроекта.

Депутати от опозицията, европейските страни и медийни деятели приканиха той да бъде отритнат поради опасения, че ще засегне свободата на словото.

Текстът, наименуван публично " Закон за пресата ", беше импортиран през май от депутатите от ПСР на президента Реджеп Тайип Ердоган, който ще се бори за нов мандат през юни 2023 година.

Той се състои от 40 члена, най-спорният от които е 29-и, предусещащ затвор от една до три години за " разпространяване на погрешни или лъжливи информации, засягащи вътрешната и външната сигурност на страната, такива, които могат да нанесат вреди в областта на публичното здраве, да смутят публичния ред, да провокират боязън или суматоха измежду популацията ", съобщи Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР