Турският орган за радио и телевизионна регулация РТУК (RTUK) наложи

...
Турският орган за радио и телевизионна регулация РТУК (RTUK) наложи
Коментари Харесай

В Турция глобиха известен тв сериал заради религиозен спор

Турският орган за радио и телевизионна регулация РТУК (RTUK) наложи двуседмична възбрана за лъчение на известния ефирен сериал „ Алени пъпки “ (Kizil Goncalar), тъй като е срещу „ националните и духовните полезности на обществото “, съобщи Ройтерс.

Илхан Ташчъ, член на борда на РТУК, представляващ главната съпротива, написа в обществената мрежа „ Екс “ (бившата Туитър), че регулаторният орган е наложил и 3 % административна санкция на телевизия Фокс (FOX TV), която е благосъстоятелност на Уолт Дисни Ко. (Walt Disney Co.).

Сериалът „ Алени пъпки “, който акцентира разделянето сред религиозните и светските пластове на обществото, бе изправен пред отрицателна реакция, откакто бе излъчен на 18 декември, макар че първите два епизода оглавиха рейтинговите ранглисти и получиха повече от 10 милиона гледания във видео платформата ЮТюб (YouTube). 

РТУК постоянно е наказвал излъчвания поради неща, определяни като нарушавания на моралните полезности на Турция, структурата на фамилията или други въпроси, които дефинира като неетични, в това число и на ЛГБТ правата.

Критиците на регулаторния орган и опозиционните партии и преди са подлагали на критика РТУК за ограничение на свободите.

Продуцентът на сериала Фарук Тургут сподели, че сериалът отразява социологическата действителност в Турция и изобразява конфликта сред светските и религиозните пластове на обществото.

„ Опитвам се да държа огледало пред действителността на турското общество. Реалността би трябвало да се разисква, не можем да вървим напред, в случай че я пренебрегваме “, означи Тургут, представен от Хюриет. „ Обявиха ни война, само че ние ще се борим до дъно “.

Ебубекир Шахин, шефът на РТУК и член на ръководещата Партия на справедливостта и развиването на президента Реджеп Тайип Ердоган, написа в обществената платформа „ Екс “, че възмутени фенове са призовали за прекъсване на сериала, а рекламите на сериала по билбордове в Истанбул са били вандализирани с черна багра.

Проправителствените медии упрекнаха сериала в ислямофобия и приканиха към анулация на разрешителните за местоположения за фотоси на идващите епизоди.

Братството на Исмаилага, видна религиозна фракция в Турция, остро разкритикува сериала, написа Българска телеграфна агенция.

„ Продукции в модерни медии, които са ориентирани към нашата вяра и набожните хора, като целят да опозорят името на Аллах, нашата свещена книга Корана и духовни институции като секти и ордени, са безусловно неприемливи “, написа сектата в „ Екс “.

Ташчъ уточни, че „ РТУК се прекланя пред култове и секти “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР