Журналистът от Ал Джазира Уаел ал Дахдух скърби до тялото

...
Журналистът от Ал Джазира Уаел ал Дахдух скърби до тялото
Коментари Харесай

Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите е присъдена на палестински журналисти в Газа

Журналистът от " Ал Джазира " Уаел ал Дахдух скърби до тялото на сина си в Газа, 7 януари 2024 година. Снимка: AP

ЮНЕСКО присъди през вчерашния ден своята Световна премия за независимост на медиите на всички палестински публицисти, отразяващи събитията в Газа, които повече от шест месеца рискуват живота си под ударите на израелската атака в анклава след офанзивата на " Хамас " против южната част на Израел, съобщи Франс прес.

" В това време на мрак и злополучие желаеме да отправим мощно обръщение на взаимност и самопризнание към палестинските публицисти, които отразяват тази рецесия при толкоз трагични условия ", разяснява Маурисио Вайбел, ръководител на Международното жури на експертите в региона на медиите. " Човечеството им е в голям дълг за тяхната храброст и отдаденост на свободата на словото ", добави той в прессъобщение.

Одри Азуле, общоприет шеф на ЮНЕСКО, акцентира " смисъла на груповата готовност, с цел да могат публицистите на всички места да продължат да правят своята съществена работа по информиране и следствие ".

По данни на Комитета за отбрана на публицистите (КЗЖ), съдружие със седалище в Ню Йорк, от началото на войната сред Израел и " Хамас " на 7 октомври до момента са убити минимум 97 публицисти и медийни служащи, като 92 от тях са палестинци. Още 16 публицисти са били ранени.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР