Мобилните мрежи скоро може да не са резервирани само за

...
Мобилните мрежи скоро може да не са резервирани само за
Коментари Харесай

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Мобилните мрежи скоро може да не са " резервирани " единствено за Земята. Nokia създава 4G LTE мрежа, която да бъде построена на Луната, оповестява Space.com. И построяването ѝ може да стартира още тази година.

Тя е част от плана IM-2 на Intuitive Machine. Той планува по-късно тази година да изпрати лунен модул, който да кацне на южния полюс на естествения сателит на Земята.

Оборудването на Nokia ще свързва няколко модула и апаратурата на Intuitive Machines и ще обезпечи мрежово покритие в региона. Така модулът за кацането, луноходът и апаратът за проучване на кратери ще могат да споделят между тях.

Те ще тестват и какъв брой огромно е покритието на мрежата. Проектът е първа стъпка към по-голямата цел - колонизиране на Луната и непрекъснато човешко наличие там.

А това ще изисква обезпечаване на условия, които са оптимално близки до тези на земята - в това число постоянни информационни връзки. Проектът е част и от програмата Artemis на НАСА, като Nokia получи 14,1 млн. $, с цел да създаде мобилната мрежа.

Използването на 4G LTE мрежа на Луната ще има доста преимущества. Тя ще обезпечи по-високи скорости и повече потенциал. Това ще е от изгода както за връзката на астронавтите, по този начин и за връзките сред роботите и апаратурата. И надлежно ще могат да се употребяват още по-модерни технологии, които изискват високоскоростна връзка и актуалните радиокомуникации в космоса не могат да я обезпечат.

Мрежата ще може да се употребява и от други задачи, като дълготрайната упоритост е полетите и задачите до Луната да станат регулярни. Няма смисъл всяка задача да прави своя информационна мрежа. Това не е нито практично, нито финансово рационално. Затова построяването на обща мрежа ще е доста по-добро решение.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР