Турският министър на енергетиката Берат Албайрак прогнозира, че Европа може

...
Турският министър на енергетиката Берат Албайрак прогнозира, че Европа може
Коментари Харесай

Европа ще получава азербайджански газ през 2020 г.

Турският министър на енергетиката Берат Албайрак предвижда, че Европа може да чака старта на доставките на газ от Азербайджан през 2020 година, осведоми БГНЕС, представен от NOVA. 

Албайрак инспектира процеса на построяването на тръбите под Дарданелите и уточни, че през 2018 година се чака строителството турския сектор TANAP да завърши, а през 2020 година да бъде приключен и Трансадриатическият газ опровод TAP, тогава ще тръгнат и доставките на азерския газ в Европа. 

„ Полагането на тръбите под Дарданелите е сериозната част от плана за строителството на Трансанадолския кулоар TANAP, дейностите не престават интензивно. И в случай че се запазят днешните темпове, то работите ще приключат по-рано от контрактуваните периоди. Турският сектор има изключително значимо значение от позиция на енергийната сигурност на Турция и Европа. Работите вървят по график с професионални строители и при прецизното съблюдаване на разпоредбите на техниката за сигурност. Повече от 80% от дейностите по плана са към този момент приключени, с помощта на координацията сред малайзийския екип и другите акционери “,коментира Албайрак.

Първоначалната пропускателна дарба на водопровод а TANAP /с дължина 850 километра/ се чака да бъде в размер на 16 млрд.куб.метра годишно. Около 6 млрд.куб.метра ще се доставят в Европа , останалото ще поеме Турция от юни или юли следващата година. Южният газ ов кулоар съставлява един от предпочитаните планове за Европейски Съюз, който планува превоз на газ от Каспийския район през Грузия и Турция в европейските страни.

Общата дължина на TAP от към 870 километра ще се съедини с TANAP на турско-гръцката граница, ще минава през Гърция, Албания, Адриатическо море и Южна Италия. Първоначалните мощности на Трансадриатическия кулоар плануват 10 млрд.куб.метра годишно с опция за нарастване до 20 млрд.куб.метра, посочи турският енергиен министър. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР