Турските въоръжени сили и подкрепяните от тях бунтовници от Свободната

...
Турските въоръжени сили и подкрепяните от тях бунтовници от Свободната
Коментари Харесай

Турската армия се доближи до Африн, кюрди от коалицията на САЩ навлязоха в района

Турските въоръжени сили и подкрепяните от тях бунтовници от Свободната сирийска войска са се доближили на по-малко от 10 км от град Африн, основна цел на почналата през януари интервенция " Маслинова клонка ".

Това оповестяват както медии, близки до режима на сирийския президент Башар Асад, по този начин и публицисти и организаци, които следят спора. Според основания в Лондон Сирийски център за наблюдаване на човешките права турската войска още през вчерашния ден се е доближила до града, седмица откакто управляващите в Анкара предизвестиха, че решителната фаза за преодоляване на Африн следва в околните дни.

След като започнаха интервенцията " Маслинова клонка " от няколко направления (включително от територията на изток от Африн под контрола на Свободната сирийска войска ", силите на страната на Турция към този момент владеят няколко града покрай Африн и по този начин го обкръжават от три направления - Булбул на север, Раджо на северозапад и Шейх Хадид на изток, продължава центърът.

Съобщението на деятелите значи, че с изключение на град Африн само Джандарис (на границата с Турция) и Маабатли (северозападно от Африн) са под кюрдски надзор към днешна дата. Според изданието " Ал Масдар ", което симпатизира на сирийския режим, и Джандарис към този момент е в ръцете на Турция и ССА.

Командири от Силите за отбрана на народа (YPG), които управляват Африн от няколко години, споделят, че сега и мобилната им връзка е прекратена, само че считат да се борят " до последния миг ".

Бойци " извън "

Турската интервенция в Африн докара в региона сирийски арабски паравоенни организации от Идлиб и Алепо - минимум 1700 бойци от милиции, съдружници на сирийските кюрди, са изпратени там, написа " Ройтерс ", като цитира техен представител. Целта съгласно Абу Омар ал Едлиби, обяснил за организацията, че съставлява някои от групите, е да " се отбрани Африн от тероризма ". " Трябваше (да се намесим), тъй като фамилиите ни бяха бездомни и разселени в Африн преди повече от три години. За страдание трябваше да (разположим бойци) и информирахме управлението си. "

 Развитието на турската оперция
© Reuters

Развитието на турската оперция " Маслинова клонка " в Африн от 22 януари до 26 февруари. В жълто са кюрдските сили, в синьо - турските (армията и подкрепящите ги бунтовници), в зелено - сирийската войска. Споделеното по-долу изображение от " Туитър " е с позициите в Африн от началото на тази седмица.

Смята се, че в Африн сега живеят близо 323 хиляди души, в това число 125 хиляди вътрешно разселени поради спора в Сирия, продължаващ 7 години.

G. Chaim: " Turkish and FSA are just 7 km away from Afrin. Yesterday Turkish shot down the tower of mobile connexion (Syria Tel, MTN), so there is no more phone connexion in Afrin. YPG commanders said, Afrin will resist till the last moment. " #Afrinnewspic.twitter.com/yR3Wgdaszz
— Seth Frantzman (@sfrantzman) March 7, 2018
Междувременно в други издания се появи информация, че бойци от YPG, които се борят с " Ислямска страна " като част от водената от Съединени американски щати коалиция, също навлизат в Африн от изток поради " Маслинова клонка ". Данните за това, непотвърдени от YPG (която управлява и Африн, въпреки кюрдите там да не са част от обединението на САЩ), идват в миг, когато Пентагонът удостовери " паузаата " в интервенциите против " Ислямска страна " поради турските дейности.

По-рано през днешния ден Турция насочи към Съединени американски щати апел да предотврати прехвърлянето на кюрдски бойци от YPG към Африн от други елементи на Сирия в опит да спре турската атака. В изказването си за интервенция " Маслинова клонка " и примирието в Източна Гута (което Анкара желае да удължи от сегашните 5 на 24 часа) представителят на президента Ибрахим Калън предизвести, че ръководената от Съединени американски щати коалиция в Северна Сирия разрешава на кюрдски бойци да минават през Манбидж - най-западния регион, където има сили на обединението - в посока Африн.

" Изразили сме това и по публични пътища и ще продължим (да го вършим, " сподели Калън, представен от " Хюриет дейли нюз ". Пред кореспонденти той сподели в Анкара, че Турция счита за свое " естествено право " да изисква от Съединени американски щати да пресечен тази активност и да затворят " коридора " към Манбидж, където има и над 2000 американски военнослужещи.

Турция дълго призоваваше Съединени американски щати да изтеглят силите си от Манбидж, защото турските военни и Свободната сирийска войска ще продължат на изток, към този регион, откакто приключат интервенцията в Африн. По-късно се появи и предложение за общи турско-американски патрули в региона, при изискване, че кюрдите се изтеглят.

През февруари сирийски деятели и медии оповестиха, че в Африн са се разположили и милиции, които се борят на страната на режима на Асад. YPG желаеха помощ от Дамаск още през януари.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1306)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР