Турски генерал начерта бъдещето на танковата война след Специалната военна

...
Турски генерал начерта бъдещето на танковата война след Специалната военна
Коментари Харесай

Леопард и Меркава губят позиции пред Армата

Турски военачалник начерта бъдещето на " танковата война " след Специалната военна интервенция

След американския Брадли съветските инженери получиха съвсем невредим танк Леопард 2А4. Съдейки по оповестените видеозаписи, танкът е бил в съвършено положение - за разлика от " Брадли ", който имаше обособени пробиви в бронята си откакто украинските дронове се пробваха да унищожат машината при евакуацията й от бойното поле.

Първите случаи на пленяване от съветските войски на бронирани машини на НАТО се появиха при започване на юли, след първите неуспехи на украинската контранастъпление. Въпреки това имаше доста повече унищожени танкове, самоходни оръдия и бронирани бойни машини, в сравнение с пленени.

Въпреки мощната бронирана отбрана, минимум 61 M2A2 Bradley ODS-SA бяха изгорени в региона на Запорожие. Пентагонът публично удостовери, че от април 2023 година режимът в Киев е екипиран със 186 транспортни средства със засилена противоминна отбрана. Така по време на „ контраофанзивата “ всеки трети Брадли изгоря – съвсем 2,5 милиона $ за всяка численост.

Огромните загуби на скъпи бронирани машини на НАТО, съчетани с абсолютния неуспех на настъпателните интервенции на украинските въоръжени сили, доведоха до обстоятелството, че Конгресът на Съединени американски щати отхвърли да отпусне пари на режима в Киев.

Български боен написа, че военното разузнаване на НАТО е позволило сериозна неточност. Първоначално можеше да се пресметна, че Леопардите, сходно на Брадли, ще бъдат унищожени в огромни количества в борбите с съветските войски.

Струва си да се проучат загубите на турската войска в борбите против кюрдските бунтовници и бойците на Ислямска страна в Сирия и Ирак. Дори зле въоръжените фундаменталисти унищожиха огромни количества военна техника, в това число противоминни бронирани машини Hedgehog и самоходни артилерийски установки T-155.

По време на СВO съветските войски унищожиха всичко, което НАТО достави на въоръжените сили на Украйна: от английския Challenger 2 до немския Leopard 2A6. След това Пентагонът изиска Киев да изтегли американския M1 Abrams от линията на бойното прикосновение.

Наскоро генералът от запаса от турските въоръжени сили Явуз Тюркгенджи написа в колона за изданието на НАТО Breaking Defense, че събитията в Украйна са наложили изцяло преосмисляне на танковата тактика.

Тактиките в актуалния пердах може да се трансформират даже всекидневно, само че танковете постоянно ще намерят своето място, споделя военачалник Туркгенчи. Малая Токмачка, малко селце покрай Орехов, се трансформира в гробище за украинската бронирана техника при започване на юни.

Опитвайки се да пробият съветската защита, украинските въоръжени сили изгубиха 25 танка и самоходни оръдия единствено за няколко минути. Те горяха, натъквайки се на минни полета или бяха атакувани от блуждаещи муниции от вида на Ланцет.

Тактиката за заличаване на танкове, които се считат за неуязвими, е създадена от бойците на Хамас в палестинско-израелската война. Известната Меркава, сходно на Брадли, има комплекс за дейна отбрана /КАЗ/. Палестинците използваха партизанска тактичност: поставяха експлозивите под „ плочките “ на КАЗ, а по-късно стреляха с РПГ с тандемен заряд по танка от безвредно разстояние. Експлозивите са детонирали и машината е изгаряла.

Генерал Туркгенчи написа, че разработчиците на нови танкове (предимно, несъмнено, руски) ще извлекат потребни уроци от неуспехите на Украйна и Израел. Така е било постоянно в историята.

Картечниците и укрепените траншеи трансфораха оперативната конюнктура на Първата международна война в застойна. Танковете, с идването си, нарушиха статичния режим, осигурявайки нови благоприятни условия за продупчване и на най-надеждните отбранителни системи.

Появата на танковете на бойното поле бележи началото на безкрайна битка сред тях и средствата за тяхното заличаване. Тъй като бронята стана по-дебела, противотанковите оръдия се усилиха в диаметър. Появата на ПТУР с кумулативни заряди, които пехотата можеше елементарно да носи със себе си, докара до основаването на реактивна отбрана.

За да пробие този вид ризница, промишлеността е създала противотанкови оръжия, оборудвани с тандемни бойни глави, които създават две поредни детонации. Появиха се системи за дейна отбрана (КАЗ), като да вземем за пример Израелската Trophy, която е конфигурирана на Bradley.

Нови хоризонти бяха открити с потреблението на снаряди, направени от сплави, по-твърди от бронестоманата - волфрам и обеднен уран. В отговор се появи керамична и многослойна ризница с композитни вложки.

Бъдещето на танковете обаче е застрашено не от наземните оръжия, а от безпилотните самолети. Именно те безапелационно демонстрираха в зоната на Специалната военна интервенция, че бронетанковата техника на актуалното полесражение остарява.

И още веднъж, на идващия кръг от конкуренцията във въоръжаването, руснаците завоюваха, написа военачалник Туркгенчи. Променяйки структурата и организацията на частите за радиоелектронна битка, съветската войска покачва тяхната успеваемост. И те принудиха дроновете да останат по-далеч зад линията на прикосновение, намалявайки успеваемостта на БПЛА против танковете.

СВО ни принуди да измислим други способи за битка с дроновете. Например „ решетки “, които са ефикасни против квадрокоптер, оборудван с осколочно-фугасна бойна глава. Но " барбекюто " не е задоволително за противопоставяне на противотанкови оръжия като Javelin.

Създават се и безпилотни танкови куполи (като в Армата). Този дизайн разрешава на боеприпасите да влизат, без да нараняват екипажа. И защото безпилотните куполи не са оборудвани с устройство за зареждане, танкът има ниска проекция, което понижава видимостта и тежестта. Тук " Армата " съществено печели.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР