Турски археолози са открили в областта Хатай (Южна Турция) мозайка,

...
Турски археолози са открили в областта Хатай (Южна Турция) мозайка,
Коментари Харесай

Скелет оптимист съветва: Наслаждавай се на живота!

Турски археолози са разкрили в региона Хатай (Южна Турция) мозайка, изобразяваща благополучен скелет, с жизнеутвърждаващ надпис на древногръцки: „ Бъди радостен, наслаждавай се на живота. “ Според учените мозайката датира от III в пр.н.е., оповестява Daily Sabah.

Мозайката е открита през 2012 година при строителство на въжен превоз в град Антакия, който се намира в Южна Турция, на границата със Сирия.

Скелетът, изобразен на мозайката, лежи на възглавница или на легло, в ръката му има чаша, а до него има дамаджана с вино и самун. Според Демет Кара от археологичния музей на Хатай, мозайката се е намирала в трапезарията на човек, принадлежал към висшите пластове на обществото.

 AA Photo AA Photo

В древността Антакия се е наричала Антиохия и е била един от най-големите градове на Римската империя. Градът е учреден през 300 година пр.н.е. от Селевк I Никатор, военачалник на Александър Македонски.

Археологът Демет Кара изяснява, че сходна мозайка със скелет, държащ дамаджана за вино, е откриван в Помпей, само че за Турция мозайката е неповторима.

 Скелет с кани за вино, открита в Помпей, Италия. Marie-Lan Nguyen / Wikimedia Commons Скелет с кани за вино, открита в Помпей, Италия. (Marie-Lan Nguyen/Wikimedia Commons)

В Италия са откривани и други мозайки с написани изречения, да вземем за пример при разкопки на манастира „ Сан Грегорио “ в Рим е открита мозайката Memento Mori с легнал скелет и надпис на древногръцки gnōthi sauton.

 Мозайката Memento Mori в манастира Сан Грегорио, Рим. Wikimedia Commons Мозайката Memento Mori в манастира Сан Грегорио, Рим. (Wikimedia Commons)

В Помпей е открита мозайка с по-прозаичен надпис: „ Внимание, зло куче “, изобразяваща куче на верига.

 Cave Canem, Cave Canem, „ Внимание, зло куче “, Помпей. (Wikimedia Commons)

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР