Турски археолози откриха останките на структура, която се счита, че

...
Турски археолози откриха останките на структура, която се счита, че
Коментари Харесай

Археолозите откриват мистериозна структура в „Земята на слеп...

Турски археолози откриха останките на конструкция, която се смята, че е издигната през 3 век пр.н.е., по време на разкопки в истанбулския регион Хайдарпаша, където се прави реституция на историческа жп гара в азиатската част.


Структурата, открита под платформите за чакащи пасажери на гарата, обгръща огромна повърхност и е с абсидална форма, линия, присъща за античните църкви.

Тези остатъци дават обилни очаквания, че е открит Халкедон, античната „ Земя на слепите “ от преди към 2500 години.


Въпреки че архитектурата на обекта не дава никакви улики за неговата функционалност, археолозите считат, че тя е била свещена.

Те също по този начин пресмятат, че постройката е най-старата архитектурна конструкция, открита при тези разкопки.

В диалог с организация Демирорен Мехмет Али Полат, основен археолог от разкопките на Хайдарпаша, даде информация за работата на място и находките.


Открити са остатъци на повърхност от 350 000 квадратни метра, в това число региона към ЖП гарата, сподели Полат, добавяйки, че са открити дребни находки, саксии, монети, датиращи от към 6 година пр.н.е. до съвремието, всички от разнообразни столетия.

„ Това е северозападното пристанище на античния град Халкедон. Новоткритият обект е огромна конструкция, която може да бъде светилище. От другата страна на пътя виждаме група здания, които биха могли да бъдат дребен летен замък ”, сподели Полат.

Древният град Халкедон е прочут с прелестната си черква, в която се е провел Четвъртият космополитен църковен събор (451 г.). Учените се надяват да са разкрили точно тази сграда.

Жп гарата Хайдарпаша, в Азиатското крайбрежие на Босфора беше затворена за реставрации след голям пожар. В процеса на работа там бяха открити антични артефакти и от този момент региона край гарата Хайдарпаша е място за огромни археологически разкопки.


Разкопките, стартирани през 2018 година от турското министерство на културата и туризма и археологическия музей в Истанбул. Те се правят с най-голямо внимание през последните три години.

Разкопки, разкриващи исторически структури, хвърлят светлина върху дълбоките корени на Анадола и Истанбул, люлка на цивилизациите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР