Турската атомна електроцентрала Аккую придоби статут на ядрен обект, след

...
Турската атомна електроцентрала Аккую придоби статут на ядрен обект, след
Коментари Харесай

Откриха турската АЕЦ Аккую

Турската атомна електроцентрала " Аккую " закупи статут на нуклеарен обект, откакто получи първата партида нуклеарно гориво с публична гала, в която се включиха посредством видеовръзка президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин, съобщи БНР.

Атомната електроцентрала " Аккую " се построява от съветската държавна компания " Росатом " в окръг Мерсин на южното средиземноморско крайбрежие на Турция. Генералният шеф на " Росатом " Алексей Лихачов съобщи: " С влизането на свежо нуклеарно гориво АЕЦ " Аккую " стана нуклеарен обект, а Република Турция получи статут на страна с мирни нуклеарни технологи. "

АЕЦ " Аккую " е най-голямото взаимно инвестиране на Турция и Русия, съобщи турският президент Реджеп Ердоган. Руският му сътрудник Владимир Путин увери, че Москва ще продължи да обезпечава енергийни запаси за турската стопанска система, най-много природен газ.

Строителните работи на първия от четирите 1200-мегаватови реактора, проектирани в Русия, би трябвало да приключат до есента, като е планувано той да влезе в употреба през идната година.

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси акцентира:

" Ядрената сила, като екологично чист енергиен източник, ще обезпечи за не по-малко от 10 % чиста сила за страната, откакто бъдат пуснати и четирите страхотни енергоблока, които посетих през днешния ден. "

В обръщението си Рафаел Гроси прикани за поддръжка цялата интернационална общественост за попречване на нуклеарен случай в Запорожката атомна електроцентрала в Украйна и насочи благопожелание постоянно, когато се приказва за нуклеарна сила, това да става както в днешния ден - в дух на вяра и триумфи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР