Турската армия започна контра-терористична операция срещу Работническата партия на Кюрдистан“

...
Турската армия започна контра-терористична операция срещу Работническата партия на Кюрдистан“
Коментари Харесай

Турция започна „Операция нокът“ в Ирак

Турската войска стартира контра-терористична интервенция против „ Работническата партия на Кюрдистан “ (ПКК) в северноиракския район Хакурк, написа електронното издание на вестник Hurryiet.
Министерството на защитата на страната заяви във вторник, че офанзивата, носеща името „ Операция нокът “, е почнала в понеделник следобяд с артилерийски обстрел и въздушни удари, съобщи " Фокус ".
„ Тази интервенция има за цел да унищожи пещерите и приютите, които се употребяват от терористични групи и да отстраняват терористите “, се споделя в изказването.
В региона са ситуирани и бригади от командоси посредством хеликоптери, демонстрират въздушни фрагменти, излъчвени от локалните медии на 28 май. На фрагментите се вижда и изстрелването на снаряди от гаубици и бойци, ситуирани по планинските хребети, с цел да управляват хълмовете.
Най-малко 10 изтребители F-16 и F-4, с поддръжката на аероплан за наблюдаване и надзор, са блъснали няколко цели.
Турският министър на защитата Хулуси Акар и висшите генерали от турските въоръжени сили командваха интервенцията през цялата нощ.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пожела триумф на турските бойци, участващи в трансграничната интервенция, в „ Туийт “ от 28 май, преди да се срещне с иракския си сътрудник в Истанбул на бърза вечеря на ифтар.
ПКК, която е в описите на терористите на Турция, Съединени американски щати и Европейски Съюз, е със седалище в Северен Ирак и ръководи няколко лагера, употребявани от терористите, с цел да проникват в Турция. Анкара спорадично организира трансгранични интервенции в Северен Ирак през последните десетилетия. Страната постоянно реализира удари по цели на ПКК в региона.
През последните години Турция реализира две военни интервенции в Северозападна Сирия против терористите от „ Ислямска страна “ и сирийските кюрди.
„ Не става дума единствено за гонене на терористите. Операцията има за цел да сътвори господстващо състояние на бойното поле “, съобщи специалист по сигурността и някогашен офицер от специфичните елементи Абдула Аяр пред Hurriyet.
„ Терористите се опитваха да нанасят вреди, прониквайки от планинските региони на Ирак. Това би трябвало да бъде предотвратено. Точно това се прави с тази интервенция “, сподели той.
По думите на специалиста, след интензивните въздушни бомбардировки, турските бойци може да навлязат по-дълбоко в територията на Ирак, с цел да отрежат логистичните линии сред ПКК и сирийските кюрдски „ Отряди за национална самозащита “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР