Туристическият сектор в България се намира в тежка криза. Необходимо

...
Туристическият сектор в България се намира в тежка криза. Необходимо
Коментари Харесай

Владимир Василев: Необходимо е туризмът да бъде обявен за държавен приоритет

Туристическият бранш в България се намира в тежка рецесия. Необходимо е да бъде разгласен за държавен приоритет, само че освен на думи. Това сподели Владимир Василев, претендент за депутат от " Българска социалистическа партия за България " в 23 МИР и член на Съвета по туризъм към Народно събрание на Българска социалистическа партия, оповестиха от пресцентъра на партията.

" Сегашният модел на ръководство на туризма е привършен. Необходимо е законодателството да се актуализира предвид на новите действителности и COVID-кризата ", счита той.

По думите на Василев следва неразбираем зимен сезон с рекордно невисок брой резервации към този миг. " Планинските ни курорти разчитат главно на български и на румънски туристи. От началото на годината страната ни е била посетена от към 3 млн. туристи, от които едвам 40 000 са от Англия, а това е същинска злополука за огромните ни курорти. Част от хотелите и туроператорите са изправени пред банкрут ", изясни претендентът за депутат.

" Ситуацията при хотелиерите се усложнява от фрапантно увеличаващите се сметки за ток, които са над два пъти по-високи от плащаните през предишни години. Реално хотелиерите би трябвало да заплащат цената за дългогодишното недалновидно ръководство на енергийната система, като за тях не са планувани нисколихвени заеми с дълъг гратисен интервал по линия на ББР, които могат да бъдат употребявани за инсталиране на фотоволтаични системи за хотелите ", съобщи още специалистът.

Според него казусът с дефицита на фрагменти в хотелите също е сериозен, защото от ден на ден от работещите в туризма се насочват към други браншове поради несигурната конюнктура. " По-голямата част от чиновниците са сезонни служащи, а техните ползи не престават да не са предпазени. Необходимо е да се създадат незабавни законодателни промени в тази тенденция и да се създаде дълготрайна тактика за опазване на сезонните служащи в туризма ", безапелационен е Василев.

Той изясни, че макар че туроператорите пробват новаторски подходи, с цел да преминат през провокациите, е доста евентуално множеството от тях да банкрутират в околните години, тъй като проблемите в бранша и междуфирмената задлъжнялост се усилват. " От началото на рецесията в туризма те са едни от най-пренебрегнатите от страната, а сумите планувани като държавна поддръжка се бавят. Повечето от тях са освободили огромна част от чиновниците си и работят на най-малък потенциал ", напомни социалистът.

При екскурзоводите и планинските водачи проблемите също са огромни. " Tе се нуждаят от ефикасна поддръжка и отбрана от страна на страната. Освен това са изключителни значими за качеството на туристическия артикул и страната би трябвало да поставя старания за гарантиране на техните права ", сподели специалистът.

" Сред целите на новото държавно управление в областта на туризма наложително би трябвало да са основаване на нов туристически уебсайт на България и обществен указател, включващ всички държавни туристически обекти. Необходима е и поддръжка за районни туристически артикули, възстановяване на достъпа до туристическите обекти, както и съгласуване и образуване на учебния туризъм и пътувания ", смята Владимир Василев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР