Туристическият сектор изживява една от най-големите кризи през последните десетилетия.

...
Туристическият сектор изживява една от най-големите кризи през последните десетилетия.
Коментари Харесай

Хотелиерите настояват държавата да им окаже помощ за закупуване на алтернативни енергоизточници

Туристическият бранш изживява една от най-големите рецесии през последните десетилетия. Застрашено е съществуването на сектора, който способства за сериозен % от Брутният вътрешен продукт и чиято активност е структуроопределяща за българската стопанска система. Ако България желае туризмът да остане значима и стратегическа част от стопанската система й, то секторът би трябвало да е държавен приоритет, считат от Алианса на туристическата промишленост в България (АТИБ), на който Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е съосновател и член. По предложение на БХРА, признато от сътрудниците от АТИБ, Алиансът провежда поредност от срещи с представители на политическите сили, претенденти за сегашния парламент. На тях от АТИБ показаха своята визия за развиване на бранша и краткосрочните ограничения, които са нужни за оцеляването на промишлеността. Едва откакто е обезпечено оцеляване на бранша е допустимо да се мисли за надграждане и промени, акцентират от АТИБ.

Хотелиерството е един от най-енергоемките браншове и сметките за ток са огромно перо в разноските на бизнеса. Именно по тази причина и цената на електрическата енергия за промишлеността е измежду най-големите проблеми, който следва да бъде решен неотложно.

След към този момент над две тежки години за бранша, в които работата бе доста свита, а редица обекти не отвориха, един релативно добър летен сезон не е задоволителен за възнаграждение на непостижимите сметки за ток, които са 2 или 5 пъти повече от плащаните през предишни години и интервали. И да се смени министър, и да се смени държавното управление, няма да ни платят сметките, акцентират от АТИБ, представени от през днешния ден.бг.

Затова от организациите упорстват за енергийни помощи, само че такива, които в действителност да подкрепят бранша. Помощта от 110 лв. за мегаватчас, освен това единствено за октомври и ноември, е извънредно незадоволителна, безапелационни са от АТИБ. Нали всички ни уверяваха, че когато излезем на борсата ще плащаме по-ниски цени за електрическа енергия. Защо в действителност се случи това, с цел да плащаме най-скъпият ток в Европа ли, питат от организациите. Явно пазарът е умозрителен, само че държавното управление би трябвало да го контролира, а не ние да плащаме за нечии игри, акцентират от АТИБ.

Както всеки един бизнес и туризмът се развива съгласно несъмнено обмисляне на приходите и разноските, организация на работата и ценообразуване съгласно тях. Сега обаче се чака бизнесът да заплати цената за недалновидно ръководство на енергийната система. Това няма по какъв начин да се случи. Държавата да изиска спекулантите да платят тези по-високи сметки за ток, а в случай че не е по силите й да направи това да даде средствата, които са над естествените за сезона сметки за ток, съобразени с инфлацията, като енергийни помощи, безапелационни са от АТИБ.

Необходимо е да се потърси опция, като потреблението на стратегии за енергийна успеваемост за слагане на слънчеви панели и прилагане на възобновими източници, показват още от организациите.

Държавата би трябвало да вземе всички вероятни ограничения, с цел да обезпечи преференциални условия на енергоемките бизнеси като хотелиерския за инсталиране на различни източници на електрическа енергия. Ясно е, че проблемите със скъпата цена на тока няма да бъдат дефинитивно решение без различни източници за доставка на ток за бизнеса.
Държавата би трябвало да обезпечи преференциални условия на хотелиерите за вложения във фотоволтаични системи, които да ги създадат енергонезависими, а остатъка от тяхното произвеждане да се изкупува при преференциални за доставчиците цени. По този метод по едно и също време България ще извърши условията на Европейски Съюз във връзка с зелената договорка и в това време ще подкрепи най-засегнатия от пандемията, структуроопределящия бранш на българската стопанска система – туризма, показват от организацията.

Средства за целево създаване на фотоволтаични системи за туристическия бранш и в частност за хотелите обаче не бяха включени в обсега на Националния проект за възобновяване и резистентност, по тази причина в този момент страната би трябвало да търси друго финансиране за тази цел. В противоположен случай цялостен един енергоемък бранш като хотелиерството е жертван на банкрут поради рекордно скъпите цени на тока. Без обезщетения от страна на страната, местата за настаняване ще банкрутират, а чиновниците в тях ще останат без прехранване, безапелационни са от АТИБ. Именно по тази причина с изключение на да се вземат решение настоящите проблеми в енергетиката би трябвало да се намерения и за бъдещето – да се улеснят процедурите по слагане на фотоволтаици и други алтернативни източници на сила за потребностите на хотелите и процесът да бъде подкрепят от страната. Остатъкът от създаваната електрическа енергия, който не е нужен за потребностите на хотела, може да се изкупува на по-ниска цена и по този метод да подкрепи и доставките на по-евтин ток и за други бизнеси. Затова от АТИБ упорстват страната да обезпечи безлихвени заеми или нисколихвени такива с дълъг гратисен интервал за инсталиране на фотоволтаични системи за хотелите и да поеме ангажимент за изкупуване на непотребната електрическа енергия.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР