Туристически сдружения и сдружения на заведенията у нас искат Зарица

...
Туристически сдружения и сдружения на заведенията у нас искат Зарица
Коментари Харесай

Сдружения искат Динкова да се оттегли от поста министъра на туризма

Туристически сдружения и сдружения на заведенията у нас желаят Зарица Динкова да се отдръпна от поста министъра на туризма, пишат в те в отворено писмо до медиите.

Според тях министър Динкова " не познава проблемите, спецификата и потребностите на сектора и не демонстрира никаква диалогичност в връзките си с бизнеса " и не пази ползите на сектора.

В писмото заинтригуваните сдружения изброяват няколко образеца, които съгласно тях демонстрират некомпететност.

Г-жа Динкова не отбрани по никакъв метод бюджета за реклама на страната ни като туристическа дестинация. Нещо повече – скандално и по необясними аргументи изключи от тактиката СПА-столицата на Балканите Велинград.

Г-жа Динкова отсъстваше при разискването на бюджет 2024 и данъчните закони, свързани с него. Опитът да изясни, че скрито била в договаряния с Министерството на финансите през това време са нелепи. Най-вече заради обстоятелството, че влизайки в Народното събрание бюджет 2024 към този момент беше в ръцете на парламентарно показаните партии, а не на финансовото министерство. Именно те трябваше да бъдат уверени в изгодите от опазване на 9% Данък добавена стойност за хотелиерство и ресторантьорство. Г-жа Динкова не го направи.

Ресорното на госпожа Зарица Динкова Министерство на туризма не си даде труда да направи обикновен разбор на изгодите от опазване на 9% Данък добавена стойност. Това направиха браншовите организации, които с причини и числа убедиха депутатите, че това е вярна мярка, която подкрепя освен бизнеса, само че и стопанската система.

В разгара на разискванията се появи неуместният мотив, че диференцирана ставка Данък добавена стойност за хотелиерство и ресторантьорство опонира на европейските правила. Г-жа Зарица Динкова наивно се прикачи към тази теза и опита да ни убеди, че води диалози с Европейската комисия. При приключен факт, признато към този момент Данък добавена стойност и в случай, че Европейска комисия няма нищо общо с тематиката. Още повече, че 23 страни от Европейски Съюз ставката за туризма е диференцирана.

Г-жа Зарица Динкова по никакъв метод не отбрани диференцираната ставка за туроператорите, а това още веднъж направиха браншовите организации.

Г-жа Зарица Динкова сподели цялостно пренебрежение към туристическия отрасъл по време на Националния съвет по туризъм. Тя изчете написаните й опорни точки, след което изчезна за полемиките.

Некомпетентността на госпожа Зарица Динкова се разгръща до там, че даже не прави разлика сред обособените сектори в туристическия бранш. При откриването на ски сезона в Пампорово тя разгласи, че Данък добавена стойност за хотелиерите било понижено до юни. Всъщност става дума за туроператорите.

Зарица Динкова отхвърли да заеме твърда позиция по тематиката с ремонта на летище „ Бургас “. Представители на туризма по Южното ни Черноморие към този момент показаха опасения за метода и датите за бъдещия ремонт. Динкова обаче не застана зад ползите на туризма, а трансферира топката към транспортното министерство. Работа на госпожа Динкова е да вземе отношение и да пази българския туризъм по всяка тематика, даже да не е директно в нейния сектор. Като да вземем за пример да откри решение за ремонт на пътя Варна – Бургас, който е в окаяно положение. И да упорства това да не се случва по време на дейния сезон и да бъде съобразено с ремонта на летище „ Бургас “.

Зарица Динкова се скри при разискванията и гласуванията на Законопроекта за силата от възобновими източници в морските пространства. Т.нар. перки, които се плануваше да бъдат сложени наоколо до брега, застрашаваха съществуването въобще на морския ни туризъм. Подопечното й министерство опита да замажа гафа си с разтегливо мнение едвам откакто законопроектът беше признат на първо четене. За разлика от нея, Министерството на земеделието зае твърда и аргументирана позиция срещу. Множество забележки насочи и Министерството на околната среда и водите.

И още веднъж се наложи туристическият и риболовен браншове да се борят за туризма и поминъка на хиляди без министъра на туризма. И да търсят директна поддръжка от парламентарните групи, пред които да показват експертиза.
Националния Борд по Туризъм (НБТ)

Българска Хотелиерска и Ресторантьорска Асоциация (БХРА)

Българска Туристическа Камера (БТК)

Алианс на Туристическата Индустрия в България (АТИБ)

Българска асоциация за туризъм (БАТ)

Сдружението на Заведенията в България (СЗБ)

Българската Асоциация на Заведенията (БАЗ)
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР