Tурхут Исмаил е строителен предприемач. Определя се като хотелиер по

...
Tурхут Исмаил е строителен предприемач. Определя се като хотелиер по
Коментари Харесай

Мюсюлманинът, който строи църкви: Будителят от село Искра - Турхут Исмаил


Tурхут Исмаил е строителен бизнесмен. Определя се като „ хотелиер непредпазливо и строител по душа “. В момента следва философия във Великотърновския университет. Баща е на 4 девойки. Родом е от село Искра, Пловдивско.

Преди 11 години с другари реставрират черква в село Дъбовица. По-късно приема предизвикването да възвърне църквата „ Св. св. Кирил и Методий “ в родното си място. Дотук, Турхут Исмаил е взел участие в реставрирането на 14 православни църкви, както и на една католическа в Ямбол. Иска да продължава да строи храмове, тъй като за него вярата е моторът на фамилните полезности. Казва още, че: „ не е значимо на кого се кланяш, а какви каузи вършиш. “

„ Изключителен българин бих споделил, тъй като той е български жител. Нищо, че етнически мохамеданин. Човек с задача в последна сметка и аз мисля, че всеки човек си има задача на Земята, само че неговата задача е тъкмо тази. За което Господ няма да го остави ненаграден “, споделя за него архимадрид Димитрий.

Тази година Турхут Исмаил беше един от отличените на церемонията „ Будител на годината “ на Българското национално радио.

„ Винаги съм казвал - човек като желае да свърши нещо, намира метод. Аз аз реституирам храмове, тъй като да създаваш е толкоз красиво. Оставяш нещо след себе си. Тое като децата, виждаш ги по какъв начин порастват и се развиват “, споделя Турхут.

Той изясни, че от църкви не прави облага, а ги влага в своето село. Благодарене е и на Божидар Димитров, който му е дал подтик.

В селото му има и негов монумент. А за Турхут реставрацията е като да се вдъхне нов живот на обречен на смърт човек.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР