Тук се е случило“, казва момченце на 4-5 години, когато

...
Тук се е случило“, казва момченце на 4-5 години, когато
Коментари Харесай

Как да опазя децата си. Защо са гневни протестиращите срещу поредното убийство на пътя

„ Тук се е случило “, споделя момченце на 4-5 години, когато доближава пешеходната пътека на ъгъла на централните улици „ Ген. Йосиф Гурко “ и „ Цар Иван Шишман “ в София.

„ Да, тате. Тук се е случило “, дава отговор татко му, който носи сина си на ръце, с цел да мине около огромна локва на тротоара.

Наоколо придвижването е спряно, събрали са се десетки хора. Част от тях поставят бели хризантеми до пътния знак, който отбелязва пешеходната пътека.

Един от протестиращите носи афиш с изредени пътни катастрофи, при които е имало жертви, и надпис „ Докога? “. Друг излиза от тълпата, с цел да излее бутилка алкохол в близката шахта. След това я чупи и стъклата се разпиляват по асфалта.

Това, което „ се е случило “, с цел да събере тези хора тук в дъждовната понеделник вечер, е следващото ликвидиране на пешеходец в столицата. В събота 1, откакто беше блъснато от пийнал водач тази пешеходната пътека.

„ Разгневих се и се натъжих за околните на момчето “, споделя за Свободна Европа Филип Савов , един от протестиращите. „ И аз съм родител на 15-годишно момче. Чист шанс е, че до момента не съм се озовал в такава трагична обстановка. “

„ Крайно време е да се постави завършек на тази приемливост от страна на нас като общество, а институциите да вземат ограничения “, прибавя пред Свободна Европа Петя Арнаудова , която също участва на демонстрацията.
 Петя Арнаудова е измежду протестиращите против убийствата на пътя. Какво се случи
В събота, малко след 21 часа, 37-годишният Петър Тодоров блъсна и умъртви с колата си 15-годишен възпитаник, който е пресичал кръстовището на „ Гурко “ и „ Шишман “. При случая момчето е починало на място.

„ Беше на разходка с другари, прибирал се е към къщи “, сподели пред медии майката на момчето и добави: „ Не мога да допускам. Все още го очаквам да се прибере. ”

, а кръвна проба сподели централизация от 2,01 промила алкохол в кръвта му. Шофьорът е карал с превишена скорост, а колата даже не е имала спирачен път преди съдбовния удар.

Впоследствие Софийската районна прокуратура (СРП) заяви, че за шофиране след приложимост на алкохол.

Казусът провокира публично неодобрение. В понеделник пред постройката на Министерството на вътрешните работи (МВР) в София се организира митинг под надпис „ Да спрем убийствата по пътищата “ .

Демонстрацията продължи с малко шествие до мястото на произшествието. И на двете места присъстващите уважиха паметта на починалото момче, като резервираха минута безмълвие.
Един на различен да си подсещаме морала
Инициаторка на митинга е Чийдем А. , която преди време е живяла на ул. „ Гурко “.

„ Афектирах се от случая, тъй като съм пресичала тази улица доста пъти “, споделя Чийдем пред Свободна Европа.

„ Доста време съм прекарвала на „ Шишман “ и градинката при „ Св. Седмочисленици “. Безумно е там да се кара с такава скорост “, прибавя тя.
 Събралите се хора оставиха цветя и играчки на пешеходната пътека, където е станало произшествието.
По думите ѝ случаите на гибел на пътя след злополука, провокирана от пийнал водач, са зачестили прекалено много. Те са сигнал, че обществото има проблем с груповата отговорност.
Трябва да проверим дали преценяме добре кое е вярно и кое - не.Чийдем А.
Трагедии като тази съгласно Чийдем са и миг, в който „ би трябвало да проверим дали преценяме добре кое е вярно и кое - не. Един на различен да си подсещаме морала. “

Протестът, който тя инициира, слага съответни претенции „ за създаване на тактика за обезпечаване на сигурността на пешеходците “.

Сред тях са ежедневни инспекции за алкохол и наркотични субстанции на водачи, повече легнали служители на реда и камери за наблюдаване на всички основни булеварди и проблематични улици.
Дълбок, законосъобразен проблем
„ Аз съм тук и като майка, имам две деца “, споделя Петя Арнаудова по време на митинга пред Министерство на вътрешните работи. „ Шишман “ и „ Гурко “ са наше трасе, съвсем всеки ден минаваме от там. “

„ Но няма значение коя е улицата. Аз просто си задавам въпроса: по какъв начин да опазя децата си? Как да ги дисциплинирам, на какво да ги изучавам, в случай че даже пешеходната пътека не може да бъде предпазена зона за нас “, прибавя Петя.
 Елка Димитрова счита, че нещастията по пътищата се изясняват с корупцията и ниските равнища на начетеност. Няма значение коя е улицата. Аз просто си задавам въпроса: по какъв начин да опазя децата си?Петя Арнаудова
Според Елка Димитрова , която също е на митинга, убийствата по пътищата в България са „ бездънен, законосъобразен проблем “. Той се изяснява с високите равнища на корупция и ниските равнища на начетеност.

Филип Савов е на мнение, че съществена виновност за тези нещастия има Министерство на вътрешните работи. Той дава за образец сигнал, който е подал до „ Пътна полиция “, откакто е засякъл извършител на столичния бул. „ Черни връх “. Година по-късно Филип няма информация дали управляващите въобще са реагирали.

За да се позволи казусът, съгласно Елка би трябвало да се слагат основите на съществени промени в обществото, които да стартират от фамилията и да стигнат до най-високите етажи на властта.

„ Трябва да се промени цялостното отношение на хората “, споделя тя пред Свободна Европа. „ Кое поддържаме, за кое си затваряме очите. “
 Филип Савов упорства и за повече превантивни ограничения.
Филип и Петя упорстват също за повече камери за наблюдаване по пътищата и ефикасни присъди, когато има нарушаване. Нужни са и по-добри ограничения за предварителна защита, акцентира Филип, само че не е оптимист, че такива ще се подхващат.
Това не може да се случва
Убийството на 15-годишното момче е с съдбовен край в столицата. През май тази година 24-годишна жена и 23-годишен мъж на пешеходна пътека на бул. „ Сливница “.

През юли 2022 година на бул. „ Черни връх “ при злополука, породена от някогашния футболист Георги Семерджиев.

Преди това той е глобен десетки пъти за нарушавания на пътя, осъждан е и за опиати. За убийството на „ Черни връх “ на 20 години затвор.

В понеделник министър председателят акад. Николай Денков свика изключителна среща в Министерския съвет по проблемите на пътната сигурност. На срещата участваха родственици на убитото момче и представители на институциите.

„ Обединихме се към това, че би трябвало да се преборим с възприятието за безотговорност измежду тези, които ръководят коли по пътищата “,.

Протестиращите обаче не се усещат, като че ли институциите вършат задоволително, с цел да спрат нещастията на пътя.

„ Трябва да осъзнаем, че това не може да се случва повече. Да губим децата си, да губим околните си - това е нещо, което не можем да изправим “, споделя Петя и прибавя:

„ Няма какво да създадем, с цел да върнем един живот. “

Близо до нея деца с гумени ботуши подскачат и си играят в огромната локва от дъжда пред постройката на Министерство на вътрешните работи.

Те още не са се разочаровали.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР