"Тук, на историческата Петрова нива, по-силно от където и да

...
"Тук, на историческата Петрова нива, по-силно от където и да
Коментари Харесай

Радев: Да не забравя преселението на тракийците и цената на свободата


"Тук, на историческата Петрова равнища, по-силно от където и да е, усещаме несломимия дух на гордите Преображенци. На тези юнаци, дръзнали без външна помощ да изправят глава в обезверена, само че почтена борба за правдивост ". Това съобщи президентът Румен Радев, който взе участие през днешния ден на Петрова равнища във възпоменателната гала във връзка 114 години от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание в Странджанско. Отбелязването на годишнината се организира под патронажа на българския държавен глава.

В изявлението си президентът акцентира, че 1903-а остава в нашата история като героична и кървава година и през днешния ден всички свеждаме глави с признателност и респект към "българските спартанци ", които поеха пътя към своята крах и към безконечната популярност. "Вдъхновени от делото и заветите на Левски, от саможертвата на Ботев, на всички, които преди тях поставиха живота си на олтара на България, тракийци не се поколебаха да въстанат дружно със своите братя българи от Македония ", съобщи Румен Радев. Държавният глава уточни също по този начин, че на това "тракийско Оборище " сме длъжни да си напомним за дните на битка, за правото ни да живеем като един народ в общо, свободно и без значение Отечество.

Наред със загатна за самоотвержените борби, е жив и споменът за преселението на тракийците, поели в търсене на избавление и заслон след зверското потушаване на въстанието, уточни още президентът и добави, че в пепелищата са изгорели хиляди домове и ориси. "Българските политици не трябва да не помнят това трагично преселение ", прикани президентът и акцентира, че този драматичен епизод е урок за цената на свободата и потребността тя ревниво да се отстоява. Радев добави, че сме длъжни да бдим над земята и суверенитета си, да пазим паметта за жертвите, да помним хилядите изоставени домове и парцели и да продължим да отстояваме правата си.

"Благодаря на всички горди наследници на тракийци, които пазят грижливо паметта за своите предци и я предават на идващите генерации. Само народ, който помни своето минало, е подготвен за бъдещето ", акцентира още в изявлението си президентът Румен Радев.

Във възпоменателната гала участваха регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, ръководителят на Съюза на тракийските сдружения в България Красимир Премянов и хиляди жители.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР