Тук е мястото, на което ще ви припомним какви важни

...
Тук е мястото, на което ще ви припомним какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Откриват първата електрифицирана жп линия до Пловдив, започва строежът на Аушвиц

Тук е мястото, на което ще ви напомним какви значими събития са се случили на днешния ден. Както в исторически проект, по този начин и за неща от социална значимост в света и България.

Гибелта на Фернандо Магелан

На 27 април 1521 година португалският мореплавател Фернандо Магелан е погубен на филипинския остров Мактан по време на опита си да извърши първото околосветско странствуване. Макар и той самият да не съумява да приключи пътуването, експедицията му реализира задачата си - 18 от неговите моряци се връщат с един транспортен съд в Испания през 1522 година, откакто за три години са обиколили земното кълбо.

Фернандо Магелан е португалско-испански мореплавател, провел експедиция като първа обиколка на света. Той е първият мореплавател, достигнал от Европа до Азия в западна посока и първият европеец, плавал в Тихия океан.

След дълъг и сложен преход, в Испания се завръща единствено корабът “Виктория” с осемнадесет членове от екипажа. Те донасят доста количество подправки и по този начин съумяват да покрият разноските за експедицията, като наред с това дават и скъп принос към географската просвета. Така приключва първата в историята обиколка на света, която дефинитивно удостоверява кръгообразната форма на Земята и води до откриването на западния морски път към Азия.



Започва построяването на Уестминстърския замък в Лондон

През 1840 година стартира се построяването на Уестминстърския замък в Лондон, прочут още като постройките на Народното събрание.

Той е седалище на двете камари на Парламента на Обединеното кралство (Камарата на общините и Камарата на лордовете).

Дворецът съдържа 1100 стаи, 100 стълбища и 5 км коридори. Въпреки че постройката главно датира от 19 век, има непокътнати елементи от истинските исторически здания, измежду които е Уестминстърската зала, употребена през днешния ден за тържествени церемониални събития, както и Кулата на скъпоценностите Джуъл Тауър.



Издадена е заповед за градежа на Аушвиц

През 1940 година, по време на Втората международна война, Хайнрих Химлер издава заповед за строителството на първият концлагер, предопределен за всеобщо заличаване – Аушвиц.

Аушвиц съставлява комплекс от нацистки концентрационни лагери, издигнати и ръководени от Нацистка Германия в окупирана Полша. Състои се от Аушвиц I, истинският концлагер, Аушвиц II-Биркенау, композиция от концентрационен и изтребващ лагер, Аушвиц III-Моновиц, трудов лагер, и 45 сателитни лагера.

От началото на 1942 до края на 1944 транспортни влакове водят евреи от цяла окупирана Европа до газовите камери на лагера, където биват всеобщо убивани с отровата Циклон Б, в началото създадена да бъде употребена като пестицид. Около 1,3 милиона души са изпратени в лагера, 1,1 милиона от които умират.



Роки Марчиано се отдръпва от бокса

През 1956 година американски професионален боксьор и сполучлив предприемач Роки Марчеджано се отдръпва от бокса, като непобеден международен първенец в тежка категория.

Състезава се от 1946 до 1956 година и държи международната купа в тежка категория от 1952 до 1956 година. Остава непобеден в своята кариера, откакто пази купата в тежка категория 6 пъти.

Известен със своя безсърдечен военен жанр, удряща мощ, устойчивост и желязна брадичка, Марчиано е нареждан от доста боксови историци измежду най-хубавите боксьори в тежка категория за всички времена. Неговите 87,76% победни нокаути остават измежду най-високите в историята на тежката категория в бокса.



Открита е първата електрифицирана жп линия в България

През 1963 година в открита първата в Бългатия електрифицирана жп линия сред София и Пловдив. Първите електрически локомотиви са доставени година по-рано от заводите „ Шкода” – Пилзен в Чехословашка социалистическа република.

На 27 април 1963 година министърът на превоза и известия Пенчо Кубадински открива осъвременената железопътна линия София – Пловдив. Сред множеството приветствия най-искрени усеща провокира това на пионерката Петя Петрова, която приказва от името на 700 хиляди български пионери.

От трибуната тя афишира, че нейните връстници със своя труд са съдействали за закупуването на 5 електрически локомотива от Чехословакия, като са набрали 7 348 000 кг билки.

Редовната употреба на първaтa електрифициранa жп линия у нас стартира през октомври 1963 година От тогава до момента са електрифицирани 4 882 км. жп линии, което прави 69.5% от настоящия път на страната. По този индикатор страната ни се намира на едно от водещите места в Европа.



Започва градежът на Кулата на свободата

През 2006 година стартира строителството на новия Световен търговски център, в началото наименуван " Freedom Tower ". Небостъргачът през днешния ден е прочут като Единен международен търговски център (One World Trade Center) и е най-високата постройка в Съединени американски щати. След като на върха ѝ бе сложена железна мачта, 104-етажната постройка към този момент се издига на 541 метра. Тя е главната постройка от мемориалния комплекс, издигнат на мястото на кулите-близнаци, които рухнаха при терористичните офанзиви на 11 септември 2001 година.



Световен ден на дизайна

27-ми април е датата, на която от 2006 година, след решение на Професионалното обединяване на дизайнерите в Съединени американски щати се отбелязва Световният ден на дизайна. Дизайн се назовава естетическото и ергономично сложно свойство на обещано изображение и/или произведение на приложното изкуство и/или индустрията. В уголемен смисъл визира и структурата на обещано произведение. Сред типовете дизайн са: индустриален дизайн, интериорен дизайн, фешън дизайн, мултимедиен дизайн, графичен дизайн, уеб дизайн.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР