Цялата тази процедура за нова Конституция и свикване на Велико

...
Цялата тази процедура за нова Конституция и свикване на Велико
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров обясни какво ще се случи при импийчмънт на Радев

Цялата тази процедура за нова Конституция и привикване на Велико национално заседание е за да се обезпечи време, с цел да се удължи мандатът на държавното управление и надлежно на Народното събрание. Това сподели пред Нова телевизия някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров.

„ От 2 септември до 2 ноември няма да се преглежда импортираният план за нова Конституция. На 2 ноември би трябвало да стартира разглеждането му. Това може да трае в границите на 3 месеца”, изясни той.

„ Свикването на Велико национално заседание въз основа на стартираната процедура е задача невъзможна. От Движение за права и свободи изрично обявиха, че няма да гласоподават за привикване на Велико народно събрание и аз смятам, че ще удържат на думата си.

Иначе политическите еднодневки, които поддържаха този акт на ГЕРБ, доста ясно схващат, че няма да попаднат повече нито във Велико, нито в Обикновено национално заседание и просто взеха решение да си удължат престоя в настоящия парламент”, разяснява още Киров.

„ Целта е държавното управление да не подава оставка, с цел да се протака времето до март и да се проведат постоянни избори. Другата цел е ГЕРБ да не допусне служебно държавно управление, назначено от президента”, уточни някогашният арбитър.

На въпрос дали е допустима процедура по импийчмънт против президента Румен Радев, проф. Пламен Киров отговори, че това е евентуално, уточнявайки, че с цел да се стигне до импийчмънт, би трябвало да има болшинство от 2/3 от народните представители.

„ В случай че президентът бъде отхвърлен от служба, не очаквайте, че ще има предварителни президентски избори. Тогава просто президент ще стане Илияна Йотова”, изясни Киров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР