Цялата майска седмица е празнична за тракийското градче Садово. Още

...
Цялата майска седмица е празнична за тракийското градче Садово. Още
Коментари Харесай

Садово почита Георги Пендов с тридневен фестивал

Цялата майска седмица е празнична за тракийското градче Садово. Още в сряда по обяд бе открит III Национален фолклорен конкурс „ Георги Пендов “. Той е на името на създателя и дълготраен началник на фамозната Садовска национална група. Два дни в продължение на пет часа на голямата сцена пред читалището се надпяваха и надиграваха фолклорни сформира от цялата Пловдивска област.

Най-впечатляващите бяха групите за изворен фолклор от садовските села Поповица, Катуница, Селци, Чешнегирово и Болярци. В празничната стратегия се включиха танцьорите от групировка „ Елика “, отбор „ Тракия “, оркестрите „ Славяни “, „ Паскалев-Пловдив “ и музикална групировка „ Катуница “.

Вчерашният ден беше избран за ден на фъстъкопроизводителите с богата галерия от локални сортове фъстъци и кулинария. И до момента садовският край се смята за царство на фъстъците с най-вече засети площи и най-високи добиви.

Днес, в деня на българската култура и просвета 24 май, Садово празнува празника на града от 40 години насам, откогато е общински център. Началото на тазгодишните майски празници бе сложено с изяви на детски музикални сформира и награждаване на редица учители, читалищни дейци и възпитаници, посочили отлични резултати и високи спортни достижения. Отличията им връчи кметът на общината Димитър Здравков. По случай празника си градът е хазаин и на републикански шампионат по пукотевица с лък.

Твърди се, че името на града е обещано от Иван Вазов, който бил посетител на откриването на Държавното земеделско учебно заведение. Заради изобилната растителност и плодородната земя той предложил вместо Чешнегир махала да се споделя Садово.

И до през днешния ден емблема на града си остават фъстъците и мелодиите на Садовската национална група, основана от кларнетиста Георги Пендов през 1951 година

Тази година се навършиха 85 години от рождението и 30 от гибелта на известния садовски кларинетист. Осъществил е десетки записи на тракийски хора и ръченици, като първите от тях са през 1956 година за фонда на Радио София, а по-късно и в Радио Пловдив.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР