Цялата дейност по епидемията беше работа на държавния бюджет, а

...
Коментари Харесай

Д-р Димитър Петров: Е-направлението е елементарно. Има готова система, но тя не се използва |

Цялата активност по епидемията беше работа на държавния бюджет, а не на парите на касата. Това е изключителна епидемиологична обстановка, в случай че финансирането беше през бюджета, нямаше да се чудим по какъв начин лечебните заведения да одобряват заболели при тези условия. Това сподели по bTV някогашният подуправител на НЗОК доктор Димитър Петров.

Според него в такава обстановка е най-логично да се подписа контракт сред здравното министерство и избрани от него лечебни заведения, в който да се регламентира какъв брой заболели от ковид ще се одобряват, по какъв начин ще се заплаща, по какви облекчени стандарти ще се работи. Така щеше да бъде избегнато лутането по приема и лекуването на пациенти в лечебните заведения.

Той разяснява и парите за здраве за идната година:

" Формално парите в бюджета ще са задоволителни, лечебните заведения ще икономисат много средства, само че аз считам, че  рестриктивните мерки в плановата им активност не би трябвало да не престават повече от 2-3 седмици, тъй като водят до други проблеми с хронично болните. Вторият огромен проблем е, че предходният екип на министерството, ръководен от финансисти, прехвърли от ден на ден действия към НЗОК.  Този процес върви от 10 година в този момент желаят и помощните средства да се трансферират към Касата. Какво се получава - освобождават се един средства от бюджета, които могат да бъдат трансферирани за някои други обичани разноски на държавното управление, а НЗОК извършва от ден на ден функционалности с едни и същи пари. Това е логиката на бюджетарите, казусът не е от в този момент ", изясни доктор Петров.

Разумни ли са ограниченията

Според него сега ограниченията се съблюдават в по-голяма степен, тъй като са относително рационални. По думите му при първия локдаун са били направени неразумни неща - КПП-та, затворени паркове и планини. Това е отдръпнало хората и е довело до всеобщо неуважение на рестриктивните мерки. Д-р Петров обаче съобщи, че най-сигурният резултат ще пристигна от имунизациите, тъй като след всяко разпределяне на ограниченията ще има нова вълна на инфектирани. Докато не се стигне до имунитет на към 4-5 млн. души ще се движим в обаян кръг, изясни медикът.

За е-здравеопазването

" Според мен е-направлението, което се издава в този момент, не е класическото, което би трябвало да служи освен при зараза, а е-рецептата явно ще се доработва. Основен проблем е, че създаването на системата не се прави от институцията, която ще работи с него,  която е НЗОК. Още през 2015 година предложихме главните модули на системата да се изведат в огромния план, това е развой, който можеше да стане от 3 до 6 месеца. Сега се работи на парче, големите планове се провалят ", разяснява някогашният подуправител на здравния фонд.

Той беше безапелационен, че за 3 години зам.-министър Жени Начева не е свършила нищо като отговарящ за е-здравеопазването, а Кирил Ананиев няколко пъти е  променял периодите за старта на системата .

" Е-направлението е обикновено. От няколко години има частна платформа, с която работят лаборатории и персонални лекари. Това е подготвена система, защо не се употребява, а се трансферират данни от едно място на друго? Първо щяха да го вършат частни компании непринудено, след това се даде на " Информационно обслужване ". Дали те употребяват подизпълнители не е ясно. Излишно се усложни въпросът. Освен това никой не е споделил по какъв метод ще се употребява идентификаторът за всяко лице – приказва се, че това ще бъде с чиповете на персоналните карти, които ще се вкарват към 2033 година Значи до тогава отново ще стоим без действителна система ", установи доктор Петров.

Той предлага и рационално решение на казуса - да се употребява европейската здравна карта, в която да бъде интегриран електронен чип и да се раздаде на жителите. Това съгласно него е задоволително, с цел да действа системата на е-здравеопазването.

Димитър Петров сподели още, че няма логичност персоналните лекари да не могат да издават е-направления за антигенни проби. Още повече, разясни той, че те се употребяват всеобщо сега, само че не се регистрират в статистиката. Така хората, които са инфектирани, само че нямат признаци не се карантинират, не престават да работят и инфекцията не може да се ограничи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР