Цяла година е изгубена в безсмислени обсъждания на новата схема

...
Цяла година е изгубена в безсмислени обсъждания на новата схема
Коментари Харесай

Прекрояват страната заради еврофондовете

Цяла година е изгубена в безсмислени разисквания на новата скица на райониране на страната. Чиновници от Министерството на районното развиване и благоустройството обикаляха градове и села и сякаш водеха полемики с хората, а на финалното разискване в края на предходната седмица в София се оказа, че ръководещите нямат никакво желание да трансформират оферти от тях модел, който ще размени сегашните шест планови района с нови четири.

Мотивът това да се направи е главно поради обезлюдяването на Северозападния и на Северния централен регион, в които популацията към този момент е под минимума от 800 000 поданици, каквото е европейското условие.

Според ръководителя на Националния статистически институт Сергей Цветански моделът с четири района - Югозападен, Дунавски, Черноморски и Тракийско-родопски, наподобява постоянен в вероятността на идващите 50 години. Прогнозите са, че популацията в тях няма да падне под 800 000 индивида до 2070 година.

Новото райониране на страната се прави за потребностите на статистиката и еврофондовете и ще разреши да защитим по-добре националната политика и интереса на България във връзка с бъдещото европейско финансиране след 2020 година. То няма нищо общо с административната промяна - общините си остават 265, както и областите 28. Това изясни заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова на полемика по тематиката. До края на 2019-а на ниво Евростат всички страни членки на Европейски Съюз е належащо да дефинират своите региони съгласно класацията на териториалните единици (NUTS 2).

Цялата процедура се постанова, защото след 2020 година европейските фондове ще обезпечават финансиране въз основата на разнообразни други фактори с изключение на брутния вътрешен артикул на даден район. Един сериозен детайл ще е популацията, което ще се възползва от тези пари. Ще се взема под внимание и капацитетът на районите - построените към този момент транспортни връзки и коридори, опциите за икономическо развиване на база на съществуващите естествени дадености, обвързаността сред областите и други. Така ще се избере най-устойчивият модел за районна политика и развиване, който да работи най-малко 10-15 години напред.

Този вид райониране е належащо и за новата визия за районната политика в страната, която към този момент няма да стъпва единствено на европейските пари, както става в последните 10 години. Така напъните ще се насочват към потребностите на всеки район, съгласно спецификите му, и ще можем да понижим и районните несъответствия, означи Николова.

Очакванията са, че по този метод ще се реализира и отмерено систематизиране на Брутният вътрешен продукт, който сега в Югозападния регион за обмисляне доближава над 75% от междинния за Европейски Съюз, а в Северния централен регион е надалеч и под междинното равнище за Съюза.

Не са малко и недоволните от оферти модел. Например, хората от областите от Югозападния район - Перник, Кюстендил, Благоевград и Софийска област, не са съгласни да са дружно със София, с цел да не изгубят еврофинансиране. Някои кметове и регионални шефове показаха свои разновидности за райониране, само че никой не ги чу - Министерството на районното развиване и благоустройството няма желание да трансформира обсега на новите административни единици. Експерти предизвестяват, че един от регионите - Дунавският, ще продължи да изостава и ще си остане най-бедният в Европейския съюз. А и статистиката демонстрира, че и в новия си тип, той изостава от другите три района по редица индикатори - население, безработица, задгранични вложения.

Напрежение има във връзка с центровете на всеки район. За Югозападния това несъмнено ще е София. При останалите обаче ще има по два центъра. В Чермонорския регион това ще са Варна и Бургас. В Тракийско-родопският се приказва за Пловдив и Стара Загора, а при Дунавския изпъкват Русе и Плевен.

Световната банка ще бъде съветник за окончателното решение по образуването на новите четири региона и каква да е схемата за тяхното ръководство. Ясно е към този момент, че сегашните районни препоръки, в които влизат регионални шефове, кметове на общини и представители на локалния бизнес остават, само че ще имат повече пълномощия. В измененията към Закона за районното развиване е записано, че те ще "изпълняват функционалности по координиране, оценка и избор на планове ", финансирани с пари от еврофондове или от бюджета. Една от рекомендациите при разискванията беше да се ограничи броят на хората в районните препоръки, изключително при настоящето уедряване на регионите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР