Цяла България се поклони пред делото на Васил Левски в

...
Цяла България се поклони пред делото на Васил Левски в
Коментари Харесай

България се поклони пред Апостола

Цяла България се поклони пред делото на Васил Левски в деня на 150-годишнината от гибелта му. Пред монументи на Апостола в разнообразни градове се извиха дълги опашки от искащи да поднесат цветя и венци. 
Събитията и честванията започнаха още при започване на седмицата и завършиха с формалната възпоменателна гала пред паметника на Васил Левски в София, на която участваха публични лица и доста жители. 
" Краткият живот на Левски е урок по достолепие и родолюбие ", написа във фейсбук профила си ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. " Този урок би трябвало да се учи от всички генерации и във всички времена. Колкото и да се трансформира светът, България ни остава едничка - нашата Родина. Той се жертва за нея, за нас. Поклон, Апостоле! ", написа още Корнелия Нинова. 
Повече от три часа продължи поклонението пред паметника на Васил Левски в Алеята на Възраждането в Морската градина във Варна. 
Много хора се събраха покрай признака на Плевен - храм-мавзолей " Свети Георги Победоносец ", пред бронзовия монумент на Левски, повдигнат по план на видния български ваятел Владимир Гиновски. Представителна рота на Плевенския гарнизон извърши военни почести.
До паметника на Левски в Перник застанаха  на почетен часовой представители на локалното патриотично сдружение " Традиция ". Ученици от 12 ОУ " Васил Левски " рецитираха стихове за своя патрон.
Тържества имаше пред паметниците на Васил Левски в Лом, Берковица и Вършец, а в Монтана годишнината бе маркирана с концерт, галерия с картини за Васил Левски и галерия с документи за живота и делото на Апостола на свободата.
С туристически поход, две исторически възстановки, боен обред и гражданско поклонение продължи отбелязването на 150 години от гибелта на Апостола в Ловешко.
Осемдесет факли възпламениха възпитаници от Разлог пред Кипревата къща, като факелното шествие мина през града.> Японски студенти рецитираха стихове за Апостола
Делото на Апостола бе маркирано и зад граница. В посолството ни в Япония се събра българската общественост, както и японски студенти, учещи български език в два японски университета. Те рецитираха стихотворението на Христо Ботев " Обесването на Васил Левски ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР