ЦСКА започна подготовката си за сезон 2021/22 с български вратар.

...
ЦСКА започна подготовката си за сезон 2021/22 с български вратар.
Коментари Харесай

Само един българин е бил титуляр на вратата за ЦСКА през последните 10 години

ЦСКА стартира подготовката си за сезон 2021/22 с български вратар. В дебютните две предсезонни контроли първи избор на Любо Пенев бе Димитър Евтимов. Той продължава търпеливо да чака момента, в който ще „ захапе “ твърдо мястото си под рамката на „ алената “ врата. Там непроменяемо в последните две години първи избор е Густаво Бусато. До вчерашния дуел с Вердер бразилецът бе контузен, само че застана под рамката точно против немците. Все още обаче не е ясно, кой ще победи в конкуренцията сред двамата през идния сезон.

Ако Бусато още веднъж завоюва борбата, е допустимо за първи път от 34 години насам да забележим вратар, който 3 сезона подред е безспорният номер 1 под рамката. За последно подобен е бил именитият Георги Велинов. Джони е титуляр допълнително от половината мачове през сезоните 1984/85, 1985/86 и 1986/87. Бусато бе подобен през 2019/20 и 2020/21 и има късмет да изравни легендата по този индикатор. Ако не успее обаче и стартира да се разчита по-редовно на Евтимов, тогава ЦСКА за първи път от 5 години ще има български вратар в титулярния състав. За последно подобен бе Георги Китанов през 2016/17, което го прави единствен земляк на вратата за последните 10 години. В началото на идващия шампионат – 2017/18, той сбърка съдбовно в един мач против Лудогорец на „ Армията “, което му коства мястото в тима. След него в продължение на две години бе налаган Витаутас Черняускас. В една от тях запаса може би малко несправедливо му бе не по-лошия от него Данте Стипица, който по този начин и не дочака доста шансове.

В трите години преди банкрута на остарялото сдружение пък бяха налагани чешки вратари – Якуб Дивиш в два сезона и Томаш Черни - в един, като и двамата играха във времена, когато треньор на тима беше Стойчо Младенов.

През 2011/12 в ЦСКА бе несъмнено най-качественият от всички чужденци преди и след него – Раис Мболи. Алжирецът игра съвсем ослепително първо в Славия, след това при „ алените “, а способства и за историческия осминафинал на своя народен тим на международното състезание през 2014 година в Бразилия.

От началото на XXI век насам най-хубави са индикаторите на Ивайло Петров. Пифа, както бе прочут той, бе титулярен пазач при последната купа на отбора. През сезон 2007/08, когато бе извоювана тя, той получаваше приблизително едвам по 0,36 гола на мач. Показател, който се оказа неосъществим за всички останали легионери, които се изредиха под рамката на „ алената “ врата преди и след него. Най-близо бе молдовецът Хмарук в предпоследния шампионски сезон – 2004/05 приблизително с 0,42.

Остава да се види какво ще се случи за първи път на „ Армията “ - дали след 4 сезона още веднъж ще има българин титуляр или за първи път от 1987-а насам ще се разчита в 3 следващи шампионати на еднакъв вратар.

За още вести четете днешния брой на "Мач Телеграф ".
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР