ЦИК се готви за организирането на президентските избори в късната

...
ЦИК се готви за организирането на президентските избори в късната
Коментари Харесай

Росица Матева: Избори 2 в 1 ще затруднят предизборната кампания

ЦИК се готви за организирането на президентските избори в късната есен. Ако има предварителни парламентарни избори, по закон е допустимо те да бъдат проведени дружно с президентските. Това сподели пред БНР Росица Матева, заместник-председател и представител на Централната изборна комисия.
Според Матева съчетаването на изборите ще затрудни предизборната акция , изключително на тези политически сили, които няма да повдигнат собствен претендент за президент.

Тъй като при установяване на номерата в бюлетината – хартиената или електронната, водещ ще бъде жребият, който ще се тегли за президент и вицепрезидент . Партията или обединението, която е издигнала претендент за президент и вицепрезидент, ще получи същия номер в бюлетината за парламентарните избори. Тези партии и обединения, които не са издигнали собствен претендент, ще получат идващите номера в бюлетината още веднъж посредством чоп. “

Не е изследвана и функционалността на машините за гласоподаване за сходен избор.

Ако изборите за президент и парламент бъдат планувани поотделно, съгласно ЦИК те не би трябвало да са в две поредни недели, а най-малко през две седмици , с цел да има софтуерно време за пренастройване на машините и за отпечатването на хартиените бюлетини, стана ясно от думите на Росица Матева.

В предаването „ Преди всички “ Матева оспори тезата, че в случай че изборите са 2 в 1, ще бъдат спестени 60 милиона лв. и означи, че „ разноските няма да бъдат единствено като за един тип избор “.

При избори 2 в 1 секционните изборни комисии ще бъдат по-затруднени, защото ще би трябвало да обработват два резултата, разясни тя.

Становището на ЦИК е, че в случай че гласуваме по едно и също време за президент и парламент , това би трябвало да става на една машина .

„ Може би ще се наложи да се закупят още машини “, сподели Росица Матева.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР