ЦИК е призвана да изпълни законът такъв, какъвто е. Това

...
ЦИК е призвана да изпълни законът такъв, какъвто е. Това
Коментари Харесай

Министър Ангелов: Ще настоявам биоцентралата в с. Труд временно да бъде спряна

ЦИК е призвана да извърши законът подобен, какъвто е. Това сподели по време на чуването в правната комисия Александър Андреев, който е единственият претендент да оглави Централната изборна комисия.

След полемиката номинацията му, която идва от Неправителствени организации и е подкрепена от ГЕРБ, получи поддръжка в правната комисия от ръководещите, а Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи бяха срещу.

А окончателното гласоподаване за нов ръководител на Централната изборна комисия ще бъде на следващия ден в пленарната зала.

„ ЦИК като правоприлагащ орган е призвана да извърши законът, какъвто е. Един от главните въпроси, които все още стои, това е машинното гласоподаване. В този въпрос има редица допълнения, които би следвало да бъдат прегледани. За да може ЦИК да извърши своите отговорности, би трябвало да бъде сложена в ситуацията да го направи. Не е въпросът дали да има машинно гласоподаване или да няма, а по какъв начин да бъде осъществено машинното гласоподаване ", уточни Александър Андреев.

" Текстовете във връзка с машинното гласоподаване са доста малко и те не позволяват една спомагателна серия от въпроси, които ще стоят пред ЦИК, като орган, който е претрупан по силата на ИК с произвеждането на изборите. Те не могат да бъдат решени единствено от ЦИК. Това са въпросите, свързани с придобиването на машините, тяхното депозиране, обслужване, узаконяване, одитиране, тяхното превозване. Следователно машинният избор изисква освен придобиваме машините, а би трябвало да отговорим на всички останали въпроси - къде ще бъдат складирани, по какъв начин ще бъдат обслужвани, по какъв метод ще бъдат превозени, съхранявани, охранявани. Въпроси, които би трябвало да намерят отговор в една подробна уредба в Изборния кодекс ", сподели още той.

Как да се направи по-подробната правна уредба за машинното гласоподаване обаче Андреев не разясни. Той не сподели и какво и персоналното му мнение за това дали машините би трябвало да бъдат купени или наети.

„ Въпросът е от компетентността на ЦИК, а не на нейния ръководител ", изясни той.

„ Смятате ли, че има човек, който би поел цялата тежест върху себе си и ЦИК, когато държавното управление абдикира от организацията на изборите и я трансферира на комисията, която има 4-5 души механически личен състав и няма по какъв начин да се оправи - машини, хартия и така нататък ", разяснява по-късно пред публицисти Хамид Хамид след чуването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР