Цигарите у нас могат да минат цени от 10 лева

...
Цигарите у нас могат да минат цени от 10 лева
Коментари Харесай

Цигарите у нас стават поне 10 лева на кутия предвижда нова европейска директива

Цигарите у нас могат да минат цени от 10 лв. за кутия. Това стана ясно от изминал документ на Европейската комисия, който Financial Times е получил от собствен източник.
Прочетете още
 

Става дума за проектодокумент за акцизите, който да задължи всички страни-членки на Евопейския съюз да вдигнат цените на никотиновите произведения.

Промените в законодателството, част от натиска на Брюксел за понижаване на % на тютюнопушенето, ще усилят минималния данък в Европейски Съюз върху цигарите от 1,80 евро на 3,60 евро за опаковка от 20 цигари. Това фрапантно ще увеличи цените в източноевропейските страни като България, където една кутия коства под 3 евро.

Актуализацията на директивата на Европейски Съюз ще синхронизира и данъчното облагане на нови артикули за пушене, като вайпинг течностите и нагреваемия тютюн, в сходство с цигарите, защото политиците по света гледат все по-критично на известността на новите артикули измежду младежите.

По-силните артикули за вейпинг ще имат данък от минимум 40%, до момента в който по-леките вейповете ще бъдат обложени с 20% ставка. Нагреваемите тютюневи произведения също ще бъдат наранени от 55% нарастване на акциза или данъчна ставка от 91 евро за 1000 продукта. Това значи, че акцизът на кутия ще бъде 1,80 евро за кутия. 

Европейски Съюз би трябвало да предложи налог върху цигарите в целия блок като част от измененията в данъчното облагане на тютюневата промишленост, което също ще удвои акцизите в страните-членки с ниски налози върху цигарите, съгласно проектодокумент на Европейската комисия. 

Акцизите върху цигарите също ще се усилят доста в страни като Австрия и Люксембург, където цените са ниски по отношение на приходите. Очаква се нарастването на налозите върху цигарите да генерира спомагателни 9,3 милиарда евро за страните-членки на Европейски Съюз.

Промените имат за цел да ускорят устрема на Европейски Съюз за „ потомство без тютюн “ до 2040 година Като част от проекта на Европейски Съюз за битка с рака, здравните чиновници желаят да понижат използването на тютюн измежду жителите на Европейски Съюз от настоящето равнище от към 25 % до 20 % през 2025 година и под 5 % до 2040 година

Този месец Комисията наложи възбрана върху ароматизирани нагреваеми тютюневи произведения, с цел да ограничи скока на търсенето измежду по-младите консуматори. В Съединени американски щати регулаторните органи в Администрацията по храните и медикаментите взеха решение да забранят известни артикули за вейпинг.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР