Цензура, затвор, убийства: критичните журналисти са подложени на натиск и

...
Цензура, затвор, убийства: критичните журналисти са подложени на натиск и
Коментари Харесай

Една от най-опасните професии

Цензура, затвор, убийства: сериозните публицисти са подложени на напън и репресии. Дениз Юджел е може би най-известният в последно време случай, само че си остава единствено един от многото сходни по света.
През предходната година са били убити 65 публицисти, 54 са били отвлечени, а общо 326 са държани зад решетки, по данни на неправителствената организация " Репортери без граници ". Ужасяващи, само че и трезви числа, които единствено загатват за орисите и персоналните нещастия, криещи се зад тях.
Какво съответно значи това за работата на публицистите демонстрира написаното от мексиканската проверяваща журналистка Лилия Перес за Дъждовни води: “Пиша от една от най-опасните за публицистите страни, в която и без да се води война умират толкоз доста публицисти, колкото и в Афганистан, Либия, Ирак или Сирия.”
Перес и сътрудниците ѝ в Мексико са на прицела на наркокартелите и корумпирани чиновници, които по всевъзможен начин се пробват да затворят устата на сериозните публицисти.
Висока цена
Перес споделя по какъв начин все пак отговорно и без значение упражнява специалността си, и по какъв начин не е разрешила да бъде подкупена. За това обаче е трябвало да заплати висока цена: била е подложена на " закани, експанзии, правосъдно гонене и какво ли още не ", показва тя за Дъждовни води. През 2012 година съумява да избяга от Мексико в Германия.
Мексико, Сирия и Афганистан са страните, в които е изключително рисковано да си публицист, споделя също за Дъждовни води Кристиан Мир от " Репортери без граници ". Особено тежко е ситуацията в Мексико и Сирия - две другояче доста разнообразни страни, в които обаче държавността е в разпад. В някои райони на Мексико страната де факто не съществува, показва той:
“Организираната престъпност в действителност държи властта, а стратегиите за отбрана на публицистите не работят, защото управляващите са корумпирани и забъркани в проведената престъпност.” В Сирия, където съвсем не са останали работещи държавни структури, ситуацията не е доста по-различно, прибавя той.
Насилие и произвол
В някои страни и най-дребният мотив може да послужи за експанзия. “През септември 2014 година бях пребит от пътни полицаи”, споделя журналистът Привилег Мусванхири за Дъждовни води. Прегрешението му се състояло в това, че фотографирал по какъв начин служители на реда се разправят с водача на рейс, който спрели сякаш поради някакво транспортно нарушаване. “Налагаха ме с палки, въпреки да знаеха, че съм упълномощен журналист”, споделя той.
Китай, Иран и Русия от години водят класацията на страните, в които се потъпкват журналистическите свободи. Но също и в някои европейски страни, като Полша и Унгария да вземем за пример, публицистите се подложени на засилващ се напън. В показателя на " Репортери без граници " за свободата на печата Северна Корея е на последното, 180-то място, след Еритрея (179) и Туркменистан (178). Че за самостоятелната и свободна публицистика няма никакви гаранции, пределно ясно демонстрира развиването в Турция, където след несполучливия опит за прелом през юли 2016 година са задържани над 150 публицисти, а близо 150 медии са закрити. В същата ранглиста Турция се е сринала до едно от последните места - попада под номер 150.
Журналистите като политически заложници
През февруари предходната година в Турция беше арестуван кореспондентът на немския вестник “Ди Велт” Дениз Юджел. Арестуването му утежни връзките сред Германия и Турция. 44-годишният немски жител от турски генезис е упрекнат в тероризъм. Като публицист Юджел нееднократно е посочвал в изявленията си, че в Турция свободата на печата се лимитира. Според Кристиан Мир от " Репортери без граници ", Юджел е жертва на външнополитическия напън, който Турция е желала да упражни над Германия посредством задържането му.
Мир показва и други случаи, при които публицисти са употребявани като политически заложници. В Иран американският кореспондент Джейсън Резаян от “Вашингтон пост” прекара в пандиза цели 18 месеца. “Той беше политически пленник на Иран”, споделя Мир. През 2010 година, също в Иран, за 4 месеца бяха арестувани двамата кореспонденти на немския вестник “Билд” Маркус Хелбих и Йенс Кох. Те също са жертва на опит за оказване на външнополитически напън, показва представителят на " Репортери без граници ".
Опасност за националната сигурност?
Подобни случаи демонстрират по какъв начин недемократичните държавни управления и диктатури лимитират и потискат свободата на медиите. Техните подходи са сходни: сериозните информации най-често биват заклеймявани като заплаха за националната сигурност или като агитация на тероризма. При тези режими самостоятелната публицистика като контролна инстанция, която разкрива и разобличава нередности, измами и операции, няма никакъв късмет.
Известни случаи като този с Дениз Юджел ясно демонстрират обаче освен на публицистите, а и на елементарните хора, “колко скъпа е свободата на печата и това, че публицистиката е изложена на напън и непрекъсната заплаха”, обобщава Кристиан Мир.
Източник: Дойче веле


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Фийчъри  Нежеланите дъщери на Индия Нежеланите дъщери на Индия  Мястото на Западните Балкани в Европейски Съюз Мястото на Западните Балкани в Европейски Съюз  Ще анулират ли лятното часово време? Ще анулират ли лятното часово време?  И Западните Балкани в Европейски Съюз - съществено ли? И Западните Балкани в Европейски Съюз - съществено ли?  За фермерите в Европейски Съюз ще има по-малко пари За фермерите в Европейски Съюз ще има по-малко пари Интервю Още Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован
Поредният случай на принуждение в профилиран център, в който...
Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Игра на пинг-понг с глави взриви мрежата...
Тези двамата несъмнено са положителни! В дребна зала пред не доста хора те демонстрираха невероятните си умения на една маса за тенис, само че не...
Григор Димитров се завърна с победа Стрелба в учебно заведение във Флорида. Поне 20 са... Съвет за електронни медии ще мисли още дали да накаже Българска национална телевизия поради... Радев одобри външния министър на Македония Н... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 15 февруари
Овен Този четвъртък няма да имате причина да се оплачете от деня.Ще постигнете, повече от колкото сте си представяли. Постарайте се да...
Вижте коя кръвна група е най-слаба и най-п... Трима ранени при пукотевица покрай централа... Аз давам отговор за 110 милиарда, само че заплатата... Кочината на свинското опазване на здравето НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Кремъл продължава да отхвърля за починали...
Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл няма удостоверение за гибелта на съветски военни вследствие на американс...
Борисов: Няма Истанбулска спогодба без ко... Над милион българи не работят и не мислят... Патриотичен мотив за законова смяна -... Япония: Съединени американски щати не могат без разрешението ни д...  www.expert.bg  Полша с план за собствен личен газопровод Полша с план за собствен личен газопров...  Моторите на растежа у нас не са запалени, счита икономист Моторите на растежа у нас не са запалени...  Шефът на Goldman Sachs: Икономиката на Съединени американски щати може да прегрее поради Тръмп Шефът на Goldman Sachs: Икономиката на С...  Хаосът с прехвърлянето на компании продължава Хаосът с прехвърлянето на компании продължа...  www.iwoman.bg  Най-добрата закуска съгласно зодията Най-добрата закуска съгласно зодията  5 основни трендове за пролет 2018 5 основни трендове за пролет 2018  Каузата на децата Каузата на децата  Тази кръвна група е най-податлива на болести Тази кръвна група е най-податлива на заб...  http://www.sportlive.bg  Шифрин отвя всички в гигантския слалом, Киркова е 40-а Шифрин отвя всички в гигантския слалом,...  Рамос: Нямаше дузпа в обстановката с мен Рамос: Нямаше дузпа в обстановката с мен  Федерер с експресна победа в Ротердам, Сепи изхвърли Зверев Федерер с експресна победа в Ротердам, С...  Емери: Грешно съдийско присъждане при еднакъв резултат оказа помощ на Реал Емери: Грешно съдийско присъждане при рав... Интервю Още Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован
Поредният случай на принуждение в профилиран център, в който...
Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Нови Най-четени Най-коментирани Една от най-опасните специалности...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР