Центристки и десноцентристки партии в Чехия постигнаха споразумение за съставяне

...
Центристки и десноцентристки партии в Чехия постигнаха споразумение за съставяне
Коментари Харесай

В Чехия центристи и десни се договориха за правителство без Бабиш

Центристки и десноцентристки партии в Чехия реализираха съглашение за сформиране на съдружно държавно управление, заяви ръководителят на най-силната партия в новата коалиция Петър Фиала. Петпартийната коалиция е изправена пред повишаване на инфлацията, възходящ дълг, стопанска система, лимитирана от световния дефицит на полупроводници и възходящите цени на силата, и възраждащата се пандемия от COVID-19, която набира скорост през последните седмици, отбелязва Reuters.

Фиала, ръководител на Гражданската демократическа партия и евентуален предстоящ министър председател, сподели, че партиите са се договорили за разпределението на държавните постове, макар че не загатна обособени претенденти. " Минахме през дълги, траяли през целия ден договаряния, само че приключили с триумф ", съобщи Фиала на конференция, излъчена по малкия екран след диалозите, които продължиха над 12 часа.

Резултатите от изборите при започване на октомври сложиха под подозрение дали ще може да бъде формирано държавно управление, като партията на досегашния министър председател милиардерът Андрей Бабиш ANO остана на 0.7% зад обединението " Заедно ". Заедно с третата политическа мощ Pirates/Mayors двете опозиционни обединения завоюваха 108 депутатски места в 200-местния парламент.
Главната задача
Главната задача пред новото държавно управление ще бъде оправянето с тежката финансова обстановка, в която се намира Чехия. Пандемията докара до растеж на дълга на страната до 43.5% от брутния вътрешен артикул (БВП) за 2021 година Одобреният бюджет за 2022 година е с недостиг от малко над 17 милиарда $. Последните дейности на държавното управление на Бабиш, което увеличи пенсиите и заплатите на държавните чиновници, а в същия миг намали налозите, вършат обстановката още по-сложна. Всички партии дадоха обещание по време на акцията да няма внезапно повишение на налозите, само че съгласно специалисти това ще бъде неизбежно в един миг. " Следващото държавно управление ще би трябвало да наложи незабавни спестявания и би трябвало да има благонадежден проект за понижаване на бюджетните несъответствия в границите на няколко години ", счита Павел Собисек, основен икономист на Unicredit в Прага. " Ще е належащо повишение на налозите. Това е несъмнено ", добави той пред Reuters.

Според Международния валутен фонд (МВФ) Чехия ще има втория най-бързо възходящ дълг в Европейския съюз (ЕС) до 2025 година От обединението към този момент оповестиха, че няма да бързат с приемането на еврото, като повода още веднъж е финансовата обстановка, в която се намира страната. И двете обединения в новия парламент, които ще дефинират новото държавно управление, поддържат приемането на еврото, само че не считат, че това е подобаващият миг. " Нашата дългогодишна позиция е, че би трябвало да приемем еврото единствено когато това е удобно за Чехия, което до момента не е било по този начин ", сподели Збинйек Станйура, който се чака да бъде идващият министър на финансите.

Новосформираната коалиция към този момент разгласи, че желае да внесе промени в бюджета за 2022 година, само че дребното време, в което измененията могат да бъдат направени, слага желанието им под въпрос. Според специалисти най-вероятният сюжети е краткотрайно финансиране в първите няколко месеца на идната година, до момента в който държавното управление утвърди актуализации на бюджета.

Встъпването в служба на новия кабинет е различен въпрос, който към момента няма отговор. Това е по този начин поради влошеното здравословно положение на президента Милош Земан. Той е в интензивно поделение в болница в Прага, като няма информация за положението му. Фиала показа, че е схванал от представителя на президента, че той е подготвен да се срещне с него незабавно откакто бъде изместен от интензивното поделение.

Центристки и десноцентристки партии в Чехия реализираха съглашение за сформиране на съдружно държавно управление, заяви ръководителят на най-силната партия в новата коалиция Петър Фиала. Петпартийната коалиция е изправена пред повишаване на инфлацията, възходящ дълг, стопанска система, лимитирана от световния дефицит на полупроводници и възходящите цени на силата, и възраждащата се пандемия от COVID-19, която набира скорост през последните седмици, отбелязва Reuters.Фиала, ръководител на Гражданската демократическа партия и евентуален предстоящ министър председател, сподели, че партиите са се договорили за разпределението на държавните постове, макар че не загатна обособени претенденти. " Минахме през дълги, траяли през целия ден договаряния, само че приключили с триумф ", съобщи Фиала на конференция, излъчена по малкия екран след диалозите, които продължиха над 12 часа.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР