Централният Военен клуб в София се превърна в подиум на

...
Централният Военен клуб в София се превърна в подиум на
Коментари Харесай

Висша мода събра светския елит в София

Централният Военен клуб в София се трансформира в подиум на блестящ фешън театър във вторник вечерта. Дефилето бе проведено от Посолството на Република Турция в България по самодейност на Негово Превъзходителство дипломат Хасан Улусой и брачната половинка му, госпожа Дидем Улусой.

Колекцията висша мода на международно изявения турски дизайнер Ахмет Йозджейхан, наречена Споделено минало, Общо бъдеще, показа по актуален метод изящна линия дрехи с присъщи детайли, както за българските, по този начин и за турските обичайни женски костюми.

Събитието се организира в наличието на редица известни персони, фешън експерти, представители на българските институции и дипломатическия корпус. Специални посетители бяха Техни Величества Цар Симеон Сакскобургготски и Царица Маргарита, на които домакините изрекоха откровени благодарности за оказаната поддръжка.

„ Посолството на Турция поставя старания за задълбочаване и развиване на съществуващата просвета на общуване сред нашите нации. “, по този начин стартира своето одобрение Д-р Хасан Улусой, дипломат на Република Турция у нас.

И продължи споделяйки с гостите, че към този момент година, откогато е встъпил на длъжността си в България, с огромно наслаждение и все по-задълбочено, дружно със своята брачна половинка, чийто предшественици са родени по нашите земи, откриват и регистрират общото в бита и културата прилежащите ни страни. В моделите от сбирката Споделено минало, Общо бъдеще, дизайнерът Ахмет Йозджейхан майсторски съумява да съчетае сходните линии и орнаменти в облеклото на двата народа.

При направата на моделите, по невероятен метод са преплетени кене-дантели и български претекстове, комбинирани върху фини памучни кафтани, шевици и изображения на български монети, ръчно изтъкана коприна, украсена с същински златни влакна и турски бродерии, датиращи от преди близо 200 години.

„ Традиционният и актуален жанр на обличане на българката постоянно е бил източник на ентусиазъм за мен в моите проучвания при визитите, които съм осъществявал в разнообразни градове на България. “, сподели Ахмет Йозджейхан.

„ Силно ме впечатлиха тъканите и десените, в които се открояват фолклорните детайли и ярките цветове на природата. България има необикновено красива природа. Нейният прелестен народ е съумял да даде израз на това благосъстояние и в облеклото си, което във фолклорен смисъл е наситено от природата. На мнение съм, че най-важната задача на един моделиер е да успее да съчетае обичайното с модерното и да го трансформира в жива просвета. Бих желал да подчертая, че за мен е горделивост да пресъздам общото сред турската и българската просвета и история в тази сбирка. “, показа още дизайнерът, който завоюва бурни аплодисменти и най-високи оценки от всички присъстващи на ревюто.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР