Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на местния вот на 29

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на местния вот на 29
Коментари Харесай

Важо! ЦИК реши да се гласува само с хартиени бюлетини на местните избори

Централната изборна комисия (ЦИК) реши на локалния избор на 29 октомври и на възможен втори тур гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини. Заседанието продължи няколко часа. Предложението беше признато с 12 гласа " за ", а двама бяха " срещу ", съобщи Българска телеграфна агенция

Зам.-председателят на комисия Цветозар Томов зави, че решението е срамно. Той се разгласи срещу и изиска двата часа пролонгация за решение от Министерството на електронното ръководство за удостоверяването на машините. В залата се чу глас, който предложи отпадането на машините да важи единствено за първия тур, а не за локалния избор като цяло.

" Категорично не съм съгласна с сътрудника Томов, че срамната обстановка е за ЦИК. Смятам, че в тази обстановка ЦИК бе сложена в следствие от дейностите на други органи ", съобщи по време на съвещанието шефката на комисията Камелия Нейкова, представена от " 24 часа ".

Тя отхвърли, че ЦИК не е осведомена с информацията от ДАНС. И акцентира, че е докладвала за всичко по проблема правилно. " С всичко, кеото бе осъществено през днешния ден, сте осведомени. За мен като член на ЦИК това бе едно доста мъчно решение ", сподели Нейкова. Тя изрази вяра при последващи избори ЦИК да не е изправена пред задача да взима такова решение.

Утре комсията отново ще заседава. До решението на ЦИК сестигна, откакто в отчет на ДАНСдо Народното събрание бе разказано какзам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е свалил кодовете за машините, записал ги е с телефона си и ги е свалил на флашка. От " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ оповестиха, че изборите към този момент са компрометирани и настояха Централната изборна комисия (ЦИК) да анулира машинното гласоподаване.

По неофициална информация на Българска национална телевизия зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е бил извикан на разпит в ДАНС, като е напуснал постройката към 17 часа следобяд. Към този миг обаче няма публична информация нито от организацията, нито от прокуратурата. Стойнов не беше открит на телефона му за коментар.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР