Централната избирателна комисия (ЦИК) прие безропотно заявленията на депутатите от

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) прие безропотно заявленията на депутатите от
Коментари Харесай

Има ли право ЦИК да освободи Пеевски от Европарламента

Централната изборна комисия (ЦИК) одобри покорно заявките на депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ, с които те се отхвърлиха да отидат в Европейския парламент, макар че бяха определени от гласоподавателите на Движение за права и свободи. По проблема към този момент е сезиран Върховният административен съд (ВАС) - гражданското съдружие БОЕЦ заяви, че е внесло няколко тъжби.

Ето какво гласят причините към позицията, че определените за евродепутати могат да се откажат от новите си мандати единствено пред Народното събрание на Европейски Съюз:

Адвокат Здравка Калайджиева, някогашен арбитър в Страсбург, по БНР:

Неморално е претенденти да служат за стръв


He мoгa дa ĸaжa дaли e зaĸoннo, или e нeзaĸoннo peшeниeтo нa ЦИK дa нe oбяви господин Kapaдaйъ и господин Πeeвcĸи ĸaтo избpaни eвpoдeпyтaти, зaщoтo избopът нa eдин eвpoдeпyтaт e cвъpзaн нe caмo c peзyлтaтa oт избopa, нo и c вcтъпвaнeтo в длъжнocт и така нататък ЦИK явнo ca пpиeли, чe тeзи ĸaндидaти мoгaт дa oттeглят ĸaндидaтypитe cи във вceĸи мoмeнт oт тoзи пpoцec.

Heзaвиcимo дaли e зaĸoннo или нe тoвa peшeниe, e oчeвиднo зa вcичĸи, чe e нeмopaлнo oт cтpaнa нa eднa пapтия дa извaди в чeлнитe мecтa нa лиcтaтa cи двaмa, тpимa или ĸoлĸoтo иcĸaтe ĸaндидaти, ĸoитo дa cлyжaт ĸaтo пpимaмĸa зa глacoпoдaвaтeлитe, тaĸa ce пoдмeня вoлятa им. Bcяĸa пapтия, пo дyмитe нa пpeмиepa " щe мoжe дa въpжe eдни мaгapeтa " и дa ги изпpaти в бългapcĸия или в eвpoпeйcĸия пapлaмeнт.

He мoжe пo тoзи нaчин дa ce пpивличaт глacoвe, c извaждaнeтo нa лицa, ĸoитo избиpaтeлитe биxa пoдĸpeпили и пoдмянaтa им впocлeдcтвиe c дpyги, зa ĸoитo нe e яcнo дaли биxa пoдĸpeпили.

-----

Цветозар Томов, социолог, някогашен представител на ЦИК, пред " Капитал ":

ЦИК предизвиква машинация по отношение на гласоподавателите


За мен с тези си решения ЦИК предизвиква една процедура на машинация на гласоподавателите отвън юридическия подтекст на въпроса. Не е редно, в която и да е изборна акция да вземат участие хора, които имат намерение да се откажат пред ЦИК от пълномощията, които им дава изборът, тъй като нейната роля е да записва избора на хората. И в последна сметка ние в никакъв случай не знаем дали и до каква степен хората са се повлияли от подреждането в дадена листа. За мен това е изборна машинация, която ЦИК позволява с сходни решения.

Колкото по-безпроблемна става тази замяна на листите през ЦИК, толкоз повече ще се уголемяват тези практики. Аз мога да си показва обстановка, при която в гонитбата на гласове могат да се включат известни лица, нямащи нищо общо с политиката – актьори, артисти, спортисти, чиято единствена роля ще бъде още веднъж да подведат гласоподавателите. И най-много ЦИК няма никакви законни учредения да излиза отвън ролята на регистратор на вота на гласоподавателите. Това извиване на ръцете на институциите, което Пеевски го трансформира в спорт за наслаждение, следва да бъде прекъснато по някакъв метод.

-----

Димитър Делчев, водач на " Движение България на жителите ", пред bTV:

Отказът на Пеевски е противозаконен


Отказът на Делян Пеевски от листата на Движение за права и свободи след края на изборите е безусловно противозаконен. Той не може да се отдръпна от листата, а да се откаже от мандата. Но отводът се прави в Брюксел, при започването на сесията на новия Европейски парламент. Дотогава никой не може пред ЦИК в страната си да се отхвърля, а камоли ли да се отдръпна от листа, след към този момент завършили избори, както Пеевски и Карадайъ направиха.

-----

Гражданско съдружие БОЕЦ, във " Facebook ":

ЦИК фалшифицира листата с определените евродепутати


ЦИК фалшифицира листата на определените за евродепутати. В ход е изборна машинация и операция, която подменя резултатите от изборите и вота на гласоподавателите и няма равна по своята безочливост.

БОЕЦ няма да позволим това и заведохме 6 тъжби до Върховен административен съд против нищожните и противозаконни решения на ЦИК за заличаването на Пеевски и Карадайъ от листата на претендентите и оповестяването на идващите в листата на Движение за права и свободи за определени за евродепутати.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (624)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР