Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди, че двама от тримата задържани

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди, че двама от тримата задържани
Коментари Харесай

Двама от заподозрените в шпионаж българи са били членове на СИК

Централната изборна комисия (ЦИК) удостовери, че двама от тримата арестувани български жители във Англия за съмнения за шпионаж в интерес на Русия са били членове на секционна изборна комисия (СИК) отвън страната.

Лица с имена Катрин Николаева Иванова и Бисер Максимов Джамбазов са назначавани за членове на СИК отвън страната в интервала 2015 – 2021 година, в това число секретар, заместник-председател и ръководител, се показва в известие на ЦИК.

В него се отбелязва, че преди назначение на СИК отвън страната ЦИК прави инспекция дали препоръчаните за членове лица дават отговор на условията на закона.

Централната изборна комисия не приема внушенията, че е допустимо обособени лица да са в положение да въздействат на резултатите от изборите посредством присъединяване си в състава на секционна изборна комисия. В Изборния кодекс има планувани задоволително гаранции, възпрепятстващи сходна опция, пишат още от ЦИК.

Преди дни от Министерство на външните работи също потвърдиха, че въпросните лица са били членове на СИК зад граница - в Лондон – Катрин Иванова в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов – в Ийлинг, съгласно Решение №2325 на ЦИК от 27 март 2021 година Същите са номинирани от българската общественост в Лондон и от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон, осведомят от Министерство на външните работи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР