Централната избирателна комисия е изготвила примерни разчети и изборни книжа

...
Централната избирателна комисия е изготвила примерни разчети и изборни книжа
Коментари Харесай

ЦИК се е подготвяла за отделни избори, но е готова и за избори 2 в 1

Централната изборна комисия е изготвила примерни планове и изборни бумаги за идващите избори за президент и вицепрезидент. Ако бъде взето обаче решение да се проведат избори за във формата 2 в 1, изборната администрация ще преразгледа своите решения , с цел да бъдат улеснени оптимално гласоподавателите.

Това съобщи на среща при президента Румен Радев ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова . На полемиката при президента следва да бъдат разисквани другите разновидности за осъществяване на идните през ноември два избора.
 Официално: Отиваме на трети избори, Българска социалистическа партия върна мандата на Радев
Официално: Отиваме на трети избори, Българска социалистическа партия върна мандата на Радев

Румен Радев не пропусна още веднъж да поласкае всички почтени социалисти

ЦИК ще се оправи с организацията на избори 2 в 1 макар компликациите, произлизащи от това. Ще бъдат нужни обаче сред 1500 и 2000 нови машини за гласоподаване , защото сходен метод на практикуване на вота щяло да удължи времето с към 1 и половина пъти. От друга страна обаче закупуването на машини в този момент щяло да спести разноски за идващия локален избор през 2022, стана ясно още от причините на представители на ЦИК.

Ще бъде създадена симулация на гласоподаване, която ще бъде оповестена на страницата на ЦИК. Ще се инициира и огромна разяснителна акция, която би трябвало да стартира допустимо най-скоро , съобщи Нейкова. " Каквото и да е решението, ЦИК ще провежда по този начин изборите, че изборният развой да не бъде подложен под риск. "

Ако изборите за парламент и президент се организират настрана, то времевото разстояние сред тях следва да бъде най-малко 2 седмици , съобщи още тя. Според Нейкова не е правилно да се смята, че обособени избори ще оскъпят двойно процеса. Все отново обаче при избори 2 в 1 щели да бъдат спестени обилни разноски за логистика и заплати на членовете на секционните изборни комисии.
 Още 2 000 машини били нужни за избори 2 в 1
Още 2 000 машини били нужни за избори 2 в 1

Това разгласи заместник-председателят и приказвал на ЦИК Росица Матев

" Разпределението на отговорностите сред Народното събрание и президентската институция допуска обособени избори . Още повече, че смесването на тези избори не се е случвало до момента. Но пък обособени избори изискват доста повече средства. Българите натрупаха сензитивна електорална отмалялост, а в обществото от ден на ден се приказва за избори 2 в 1 ", разяснява президентът Радев, който обаче не зае безапелационна позиция по проблема.

Такава на процедура може да се чака сега на издаване на указа, с който президентът ще разпусне 46-то Народно заседание .
 ЦИК най-затруднена от избори в поредни седмици
ЦИК най-затруднена от избори в поредни седмици

И техническото обслужване на машините в секциите в чужбина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР