Централната банка на Индия ще пусне цифрова версия на рупията

...
Централната банка на Индия ще пусне цифрова версия на рупията
Коментари Харесай

Петата най-голяма икономика в света пуска собствена дигитална валута

Централната банка на Индия ще пусне цифрова версия на рупията през идната финансова година, предава Reuters. Това заяви във вторник финансовият министър на страната Нирмала Ситараман по време на представянето на годишния бюджет.

Въвеждането на цифрова валута на централната банка ще даде подтик, огромен подтик на цифровата стопанска система. Дигиталната валута също ще докара до по-ефективна и по-евтина система за ръководство на валутата. “

Очаква се Индия, която е петата по величина стопанска система в света по Брутният вътрешен продукт, да вкара цифровата рупия през финансовата 2022-2023 година, която стартира на 1 април. Ситараман не даде детайлности за това по какъв начин ще работи цифровата рупия или по какъв начин ще наподобява, само че сподели, че ще бъде въведена „ благодарение на блокчейн и други технологии “.

Ако се придържа към проектите си, Индия ще е една от най-големите стопански системи в света, които ще вкарат контролирана от централната банка цифрова валута. Китай работи по такава от 2014 година и е на първо време от всички сега.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР