Центърът за градска мобилност (ЦГМ) кани всички столичани на 22

...
Центърът за градска мобилност (ЦГМ) кани всички столичани на 22
Коментари Харесай

Пътуване във времето с автобуси и велошествие в София

Центърът за градска подвижност (ЦГМ) кани всички столичани на 22 септември от 10:00 часа на бул. „ Витоша “ сред пилоните на НДК и бул. „ Патриарх Евтимий “ , с цел да се означи последният ден от Европейската седмица на подвижността. Тази година седмицата, която стартира на 16 септември в  градове от цяла Европа, е под мотото „ Пестене на сила “, прецизират от ЦГМ. 

В 10:30 часа се събират велосипедистите, които ще вземат участие в обичайното велошествие на ЦГМ, Следствен отдел към окръжна прокуратура и посолството на Дания в България. Стартът е в 11:00 часа, а  маршрутът е по бул. " Витоша " до Южния парк, ул. " Бяла църква ", бул. " Арсеналски ", бул. " Черни връх ", бул. " Христо и Евлоги Георгиеви ", ул. " Гурко ", бул. " В. Левски ", бул. " Патриарх Евтимий " и бул. " Витоша ".

От 10:00 часа ще бъдат отворени и всички шатри с разнообразни интензивности. Всеки клиент може да се качи и да се снима в ретро рейс или тролейбус, както и на последните модели транспортни средства в публичния превоз. Ще има и специфична проява на новаторски автомобил, напълно захранван с горивна клетка с водород, който е по план на студенти от ТУ-София.  

Посетителите ще имат опция да тестват електрически колела на E-Bike, уроци по йога, зумба, тай-чи и да се срещнат с последните артикули на редица новаторски компании, да ревизират здравето си на шатрата на Медицинския университет и още доста други занимания, като всички са безвъзмездни. 

Промени в придвижването в София

Заради събитията в последния ден на Европейската седмица на подвижността се постановат промени в придвижването в София. До 16:00 часа на 22 септември (петък) е неразрешено паркирането и престоят на транспортни средства на бул. „ Витоша “ в сектора от бул. „ Патриарх Евтимий “ до бул. „ Ген. М.Д. Скобелев “.  

Като част от европейската акция за поощряване на здравословното вървене на 22 септември от 08:00 до 20:00 часа ще бъде неразрешено прекосяването на транспортни средства в централната част на града - в пространството сред ул. " Ген. Й. Гурко ", ул. " Алабин ", бул. " Витоша ", бул. " Княгиня Мария Луиза ", пл. " Независимост ", бул. " Дондуков " и ул. " Раковски ". Затворен за престой и паркиране на 22 септември от 08:00 до 20:00 ч ще е и паркингът на пл. „ Княз Александър I “.
Инициативата Европейска седмица на мобилността има за цел да насърчи устойчива градска подвижност, което да докара до понижаване на замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване, тапите, пътнотранспортните катастрофи и здравословните проблеми. Това сочи информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция. През 2022 година Европейската комисия учреди и премия за цивилен организации и начинания, бизнеси, просветителни институции и общини, които предизвикват устойчивата подвижност през цялата година. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР