Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм и

...
Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм и
Коментари Харесай

Център за деца с аутизъм отваря врати в Бургас -

Център по прибавен поведенчески разбор за деца с аутизъм и сложна терапия се открива през днешния ден в Бургас. Морският град е третият в страната, в който ще има подобен център след София и Плевен, заяви БНР.

Инициативата за основаването му е на сдружение „ Аутизъм през днешния ден “. То е учредено през 2014 година, от експерти в региона на приложния поведенчески разбор, общественици и родители на деца с аутизъм.
В Бургас децата са над 65, само че все още ще се работи с към 44-45, сподели ръководителят на сдружението Владислава Цолова.

" Сградата е общинска, беше в неприятно положение. Ремонтирахме я с доста дарения. Кадрите се образоват към този момент половин година ", заяви тя.

Община Бургас е предоставила постройката преди 3 години, само че поради пандемията ремонтът завършва в края на 2021 г. Основни донори са българи, живеещи в чужбина. Над 65 са децата, които ще се възползват от опциите на центъра.

Практиката демонстрира, че колкото по-рано се стартира с поведенческа терапия с деца, които са с проблематично държание, с проблем в развиването, както и аутистично държание, толкоз по-големи са резултатите и е по-голям шансът детето да се приспособява изцяло в обществения свят. При нас децата постъпват на 1 година и няколко месеца, до възраст от 3 години и половина съвсем нямат остатъчен проблем в развиването, споделя Владислава Цолова.

С децата ще работят психолози, обществени педагози и логопеди. Терапевтичните сесии са самостоятелни.

Предстои построяването на такива центрове във Враца и Варна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР