Център Амалипе събра над 9000 подписа в петиция за запазването

...
Център Амалипе събра над 9000 подписа в петиция за запазването
Коментари Харесай

Образователни медиатори сигнализират за възможни проблеми със заплащанията им след 1 юли

Център " Амалипе " събра над 9000 подписа в петиция за запазването на просветителните посредници в учебно заведение. Според тях те са застрашени да останат без възнаграждение от 1 юли 2023 година, защото просветителното министерство възнамерява да не продължи националната стратегия, по която се заплащат техните заплати. От министерството обявиха, че след прекъсването на програмата има други способи за тяхното финансиране.

Камелия Великова е майка на три деца. Разказва, че посредниците, които работят с тях, се трансформират във втори родител, който е връзката с учебното заведение.

" Истински родител, който има отговорност за тях, когато децата ги няма. Отиват, търсят ги. Отиват при родителите, схващат какъв е казусът и той се взема решение, в случай че имат потребност от нещо като финанси, обувки или облекла, той им оказва помощ.

Част от националаната стратегия в страната са 980 посредници. От център " Амалипе " работят с над 400 от тях, които за последната година са съумели да върнат назад в учебно заведение към 1000 възпитаници. Медиаторите споделят, че в случай че бъде прекратена програмата от юли интеграцията на другите общности би била доста по-трудна.

" За мен интеграцията е двустранен развой и не би трябвало този развой да се наруши, тъй като в случай че ги няма просветителните посредници, ще се скъса тази връзка сред учебно заведение, институции, квартал и общественост. Тогава още веднъж ще има отпадане на възпитаници и повишение на ранните бракове ", споделя Стефан Стефанов - учебен посредник.

От междуетническия център за разговор и приемливост " Амалипе " оферират програмата за финансирането да се удължи с една година, с цел да могат да бъдат обезпечени средства, с които учебните заведения да обезпечават заплати на посредниците.

" Европейската комисия през цялото време е споделила, че не може напълно да бъдат финансирани по този метод посредниците. Тоест те ще провиснал само до половин работен ден на посредник, което е най-много 500 лв. на месец. Това изправя учебните заведения пред казуса да търсят финансиране ", изясни Теодора Крумова- зам.-председател на център " Амалипе ".

От Министерството на образованието твърдят, че работата на просветителните посредници ще продължи посредством финансиране по Национални и европейски стратегии.

" След края на план " Подкрепа за триумф ", назначените просветителни посредници по плана могат да бъдат преназначени гладко за началото на образователната година по новостартиралия план " Успех за теб " по процедурата " Обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване в учебното обучение ", който ще е с дълготрайност до 2027 година ", пишат в позиция от МОН.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР