Цените няма да спаднат, инфлацията ще остане и затова трябва

...
Цените няма да спаднат, инфлацията ще остане и затова трябва
Коментари Харесай

Икономисти със съвет срещу инфлацията: Вдигайте доходите!

Цените няма да спаднат, инфлацията ще остане и по тази причина би трябвало да се мисли за повишение на приходите - дали посредством данъчни ограничения, данъчни облекчения, посредством непосредствено покачване на приходите, разгласи пред Българска национална телевизия икономистът Георги Ангелов от Институт " Отворено общество ".

Има способи, по които част от тези средства, които са насъбрани в бюджета поради високата инфлация, да се върнат назад на семействата, които понасят тази цена. По думите му бизнесът би трябвало да е наясно, че при този недостиг на фрагменти би трябвало да подвигат заплатите, с цел да запазят служащите си.

" Скъпият ток е предизвикателство, само че той също по този начин носи изгоди и доходи в държавния бюджет и с тези доходи могат всички наранени да получат отплата, тъй че стопанската система да завоюва. Парите ги има, въпросът е на систематизиране ", сподели Ангелов.

Сходно мнение изрази и икономистът Петър Ганев. Според него излизането от обстановката с високите цени на тока е въпрос, обвързван с намирането на работещ механизъм, а това изисква съответни решения на експертно равнище.

Там където има свръхпечалба, като при държавните сдружения, това да бъде употребявано за такива компенсатори механизми там, където се откриват дефицити и загуби, уточни Ганев.

" Лош сигнал за старта на новото държавно управление е да потегля по линията на някакво ограничение и въздействие на цените, което е стъпка към един ляв популизъм. Нека го отдадем на безпорядък, липса на време, опит за бърза реакция ", разяснява Петър Ганев във връзка наложения от Народното събрание мораториум на цените на тока.

Георги Ангелов добави, че в случай че държавното управление дава обезщетения, бизнесът няма причина да продължава да подвига цените. " В механизма, по който се компенсира бизнеса би трябвало да е ясно, че бизнесът, който към този момент е вдигнал цените и си е компенсирал скъпия ток не би трябвало да получава толкоз огромни обезщетения, колкото различен бизнес, който не е вдигнал цените ", съобщи Георги Ангелов.

България печели толкоз доста от износа на ток и продажбите на квоти, че може да компенсира най-малко за семействата и топлофикациите цената на газа, тъй че да не се стига до повишаване за семействата на отоплението, разяснява Ангелов във връзка поисканото повишение на цената на природния газ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР