Цените на зехтина достигнаха рекордни нива, на фона на продължителната

...
Цените на зехтина достигнаха рекордни нива, на фона на продължителната
Коментари Харесай

Сушата в най-големия прозводител на зехтин дойде с 26-годишен ръст в цените на маслиновото масло

Цените на зехтина доближиха рекордни равнища, на фона на продължителната суша в страната максимален производител - Испания. Очаква се нарасналите цени да се задържат.

Според данни на Международния валутен фонд международните цени на зехтина са достигнали 5 989,8 $ за метричен звук, което е 26-годишен връх на цената.

Високите цени може да останат на това равнище " за известно време ", без да има признаци на изстудяване, разяснява анализаторът Кайл Холанд от Mintec Analytics, която дава данни за цените на стоките, прогнози, пазарна информация и други. Лошото време в Испания и по-специално продължителната суша, е главната причина за скока на цените.

Заради " извънредно неприятните " метеорологични условия годишна продукция от маслини от октомври до февруари е била 50% по-малко от нормалната продукция, което неизбежно тласна цените нагоре, написа CNBC. Нещо повече -ако времето не се усъвършенства, идната годишна продукция може да се сблъска с още по-нисък рандеман.

" Възможно е идната годишна продукция да е даже по-ниска от тази, създадена през предходния сезон, съгласно участниците на пазара, които също споделят, че цените може да са на настоящите равнища за известно време ", разяснява още анализаторът.

Според Дейвид Валморбида, президент на Австралийската асоциация за зехтин, сушата в Европа най-много в най-големия район за произвеждане на зехтин в Испания, е предизвикала световен дефицит на зехтин.
 Най-тежката суша в Европа заплашва доставките на зехтин в света
Най-тежката суша в Европа заплашва доставките на зехтин в света

Жегата и неналичието на превалявания това лято са довели съвсем две трети от плодородната земя в Европейски Съюз до условия на суша

Търсенето на зехтин е огромно през последните години - цените се повишават от 2020 година, тъй като потребителите готвят повече в домовете си по време и след пандемията Covid-19.

Освен това дефицитът на слънчогледово олио след нахлуването на Русия в Украйна подвигна цените.

" Потребителите стартират да понижават доста потреблението на зехтин, като минават към растителни масла или масла от семена ", споделя Валморбида.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР