Цените на производител в САЩ отбелязаха през ноември най-солиден ръст

...
Цените на производител в САЩ отбелязаха през ноември най-солиден ръст
Коментари Харесай

Здраво повишаване на производствените цени в САЩ през ноември



Цените на производител в Съединени американски щати означиха през ноември най-солиден растеж от близо шест години насам вследствие на стабилен скок на цените на бензина, демонстрират данни на Департамента по труда, които като че ли алармират за зараждат се инфлационен напън във водещата международна стопанска система.

Индексът на индустриалните цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, се увеличи през ноември с 0,4% на месечна база, запазвайки темпото на напредък от предходните два месеца и при при прогноза за малко по-скромно покачване с 0,3 на 100.

Увеличаването на индустриалните цени се дължи в най-голяма степен на растеж с цели 15,8% на цените на бензина (най-солиден растеж от август 2009-а година) след тяхно намаляване с 4,6% през октомври.

На годишна база растежът на показателя PPI се форсира през ноември до 3,1% от 2,8% месец по-рано и над упованията за покачване с 2,9 на 100, като това съставлява най-солиден скок на индустриалната инфлация от януари 2012-а година насам.

Основните индустриални цени (изключвайки цените на силата и храните) набъбнаха с 0,3% на месечна база при упования за покачване с 0,2% и се усилиха с 2,4% по отношение на година по-рано след покачване с 2,3% през октомври, отбелязвайки по този метод най-здраво покачване от август 2014-а година.

Въпреки, че не е наложително индустриални цени да са в огромна взаимозависимост с крайните цени за американските консуматори, днешните PPI данни като че ли подсказват, че потребителската инфлация (индекса CPI) също ще стартира да набира скорост. Официалните данни за потребителски цени през ноември ще бъдат оповестени в сряда (13-ти декември).

След мощните PPI данни има повишаване на доходността на американските държавни облигации и внимателно повишаване на щатския $. Доходността на 10-годишните бумаги се увеличи в границите на деня с 1,6 пункта и към 2,401%, до момента в който на двегодишните краткосрочни бумаги - с 2 пункта към 1,843%.

Това способства за намаление на еврото към двудневно дъно от 1,1739 щатски $ с взор към неговото значимо двуседмично дъно от 8-и декември. В същото време английската лира се търгува съвсем без изменение в границите на деня към 1,3337 $ макар утринното ѝ повишаване до 1,3379 равнището като първа реакция на изненадващото повишаване на ноемврийската инфлация във Англия до близо 6-годишен връх.

Зелените пари нарастват внимателно към 113,59 йени с взор към вчерашен едномесечен връх към 113,68 равнището и към часови връх за деня от 0,9933 швейцарски франка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР