Цените на петрола се повишиха в понеделник, след като Саудитска

...
Цените на петрола се повишиха в понеделник, след като Саудитска
Коментари Харесай

„Зловещ знак за глобалната инфлация“: Цените на петрола се повишиха

Цените на петрола се покачиха в понеделник, откакто Саудитска Арабия и други производители от ОПЕК+ оповестиха изненадващи съкращения на добива. Това е евентуално злокобен знак за световната инфлация единствено дни, откакто забавянето на цените в Съединени американски щати увеличи пазарния оптимизъм, предава Reuters.

Фючърсите на вид Брент скочиха с 3.94 $ до 83.83 $ за барел след новината от неделя, че производството ще бъде понижено с към 1.16 милиона барела дневно. Американският недопечен нефт се повиши с 3.84 $ до 79.51 $, само че остава под пика от 81.69 $.

Промяната идва преди виртуална среща на министерски панел на ОПЕК+, който включва Саудитска Арабия и Русия.

Участието на най-големите членове на ОПЕК+ допуска, че придържането към понижаване на производството може да е по-силно, в сравнение с беше в предишното “, сподели Вивек Дхар, енергиен анализатор в CBA.

„ Това значи, че петролните пазари може евентуално да доведат до понижаване на към 1% от международното предложение на нефт или повече от май. “

Последните понижения могат да покачат цените на петрола с 10 $ за барел, сподели в неделя ръководителят на капиталовата компания Pickering Energy Partners. Goldman Sachs увеличи прогнозата си за Brent до 95 $ за барел до края на годината и до 100 $ за 2024 година

„ Днешното изненадващо понижение е в сходство с новата теория на ОПЕК+ да се работи превантивно, тъй като те могат да понесат обилни загуби на пазарен дял “, оповестява Goldman.

Макар и изненадващо, това понижение отразява значими стопански и евентуално политически съображения. “

Ръстът на разноските за сила ненапълно засенчи по-бавното отчитане на главната инфлация в Съединени американски щати в петък, което накара Уолстрийт да завърши месеца със мощна нотка. Фючърсите на S&P 500 паднаха с 0.3% в понеделник, до момента в който фючърсите на Nasdaq изгубиха 0.6%. Фючърсите на EUROSTOXX 50 се намалиха с 0.1%, до момента в който фючърсите на FTSE прибавиха 0.1%.

Най-широкият показател на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции отвън Япония се намали с 0.4%.

Китайските сини чипове се покачиха с 0.7%, измествайки изследването на Caixin/S&P измежду производителите, което сподели неочакван спад в настроенията до през март и беше в несъгласие със силата, следена в изследванията на услугите предходната седмица.

Японският Nikkei се увеличи с 0.5%, макар че изследване на неговите производители беше малко под прогнозите.
Фед и лихвената политика
Сътресението на инфлационните упования докара до повишение на доходността на двугодишните държавни облигации на Съединени американски щати с 4 базисни пункта до 4.11%, до момента в който фючърсите на фондовете на Фед понижиха упованията за понижения на лихвите по-късно през годината.

Пазарът увеличи вероятността за покачване на лихвените проценти на Федералния запас с четвърт пункт през май до 61% от 48% в петък и имаше 38 базисни пункта понижения в цената до края на годината.

Това от своя страна оказа помощ на $ да завоюва 0.5% по отношение на японската йена до 133.44, до момента в който еврото се намали с съвсем 0.5% до 1.0789 за $. Повишаването на цените на петрола е неприятна вест за комерсиалния баланс в Япония, защото страната внася по-голямата част от силата си.

Повишаването на $ и доходността тласна цените на златото надолу с съвсем 0.9% до 1950 $ за унция.

Прогнозата за лихвените проценти в Съединени американски щати може да бъде повлияна от данните за ISM производството и заплатите тази седмица, макар че реакцията на идния отчет за работните места в петък ще бъде заглушена от Великденските празници.

Централните банки в Австралия и Нова Зеландия организират политически срещи тази седмица, като се чака лихвите да набъбнат с още четвърт пункт до 5.0%. Пазарите се обзалагат, че Централната банка на Австралия (RBA) ще прекрати акцията си за стягане след 10 следващи покачвания на лихвите, макар че анализаторите са по-раздвоени по отношение на нови покачвания.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР