Цените на петрола се понижиха в четвъртък, след като ефектът

...
Цените на петрола се понижиха в четвъртък, след като ефектът
Коментари Харесай

Петролът поевтиня рязко под натиска на силния долар

Цените на петрола се намалиха в четвъртък, откакто резултатът от мощния $ и терзанията за вероятностите пред международната стопанска система надвиха над оптимизма за потребителското търсене.

Към 10:15 ч. българско време европейският нефт от вид Брент поевтиня с 1.61% до 86.65 $ за барел, до момента в който американският лек недопечен нефт WTI отстъпи с 1.78% до 80.70 $ за барел.

И двата референтни сорта поскъпваха в предходните две сесии на фона на нестабилната търговия, откакто по-рано през седмицата доближиха 9-месечни минимуми. След краткотрайното намаление на показателя на $ и по-голямо от предстоящото понижаване на запасите на гориво в Съединени американски щати, се породиха очаквания за възобновяване на потребителското търсене. Индексът на $ обаче още веднъж се увеличи в четвъртък, намалявайки апетита на вложителите и разпалвайки страховете от световна криза.

Централната банка на Англия съобщи, че от сряда доникъде на октомври се е заела да изкупи толкоз дълготрайни държавни облигации, известни като Gilts, колкото е належащо, с цел да стабилизира своята валута, откакто бюджетните проекти на английското държавно управление, оповестени предходната седмица, доведоха до 37-годишно дъно на паунда.

Goldman Sachs понижи прогнозата си за цените на петрола за 2023 година във вторник, базирайки се на упованията за по-слабо търсене и по-силен щатски $, само че сподели, че разочарованията в международното предложение укрепват дълготрайните възходящи вероятности.

В Китай - най-големият вносител на недопечен нефт в света - пътуванията по време на едноседмичния народен празник се чака да доближат най-ниското си равнище от години насам, защото непрекъснатите правила на Пекин за нулев Коронавирус карат хората да си стоят у дома, а икономическите проблеми понижават разноските.

Икономистите на Citi намалиха прогнозата си за Брутният вътрешен продукт на Китай от 5% напредък на годишна база до 4.6% за четвъртото тримесечие на 2022 година

Строгите ограничения за нулев Коронавирус и слабият заможен бранш не престават да замъгляват вероятностите за напредък “, пишат анализаторите на Citi.

От другата страна на света Европейски Съюз предложи нов кръг от наказания против Русия поради нейната инвазия в Украйна, в това число по-строги търговски ограничавания, повече самостоятелни черни описи и таван на цената на петрола за трети страни. Но 27-те страни членки на Блока ще би трябвало да преодолеят личните си разлики, с цел да ги приложат.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР